Étkezési támogatás

Tisztelt Szülő!

Tájékoztatom, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 2015. szeptember 1-től hatályos rendelkezései, az ott meghatározott feltételek megléte esetén kibővítik az ingyenesen vagy kedvezményesen étkezők körét.

(A Gyvt. módosítása a Magyar Közlöny 77. számában jelent meg.)

A Gyvt. módosítása rögzíti, hogy az ingyenes vagy kedvezményes étkezési jogosultsági feltételeinek fennállását a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Gytr.) foglaltak szerint kell igazolni.

A Gytr.-t módosító 190/2015. (VII. 20.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 105. számában jelent meg. A Gytr. 6. sz. mellékleteként megjelent, bölcsődei ellátás és óvodai nevelés esetén szükséges „Nyilatkozat” (a továbbiakban: nyilatkozat) és kitöltési útmutató a jelen tájékoztató 1. sz. melléklete.

A közlönyök a www.magyarkozlony.hu , a jogszabályok a www.magyarorszag.hu oldalon elérhetőek.

Az iskolás gyermek után járó normatív kedvezmények igénybevételéhez szükséges nyomtatványt a Gytr. nem tartalmaz, ezért ezt külön elkészítettük a módosítások alapján, ami a jelen tájékoztató 2. sz. melléklete.

Kérjük, hogy a kedvezmények igénybevételéhez a kitöltött, aláírt, eredeti nyilatkozatot legkésőbb 2015. augusztus 5-ig juttassák el a bölcsődékbe, óvodába a kedvezményre való jogosultság fennállását igazoló, a 3. pontban jelölt dokumentumokkal együtt.

Az iskolai befizetésről az iskola honlapján tájékozódhatnak.

Az étkeztetés igénybevételével kapcsolatban a következőkre szeretnénk felhívni a figyelmet:

A nyilatkozatot annak a szülőnek kell aláírnia, aki a gyermek után bármely ellátást kap.
Elegendő egy nyilatkozat benyújtása, ha a szülő/ kötelezett ugyanazon intézménybe járó gyermekei után azonos jogcímen igényli a normatív kedvezményt.

Kedvezményekre való jogosultságok igazolása:

ha a kedvezményre jogosító állapot fennállását hatósági döntés alapozza meg, akkor a határozat másolatát,
magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat másolatát, ennek hiányában
a tartós betegség esetén az azt megállapító szakorvosi igazolást,

3.4. fogyatékosság esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményét a bölcsődének, óvodának, iskolának be kell nyújtani.

A fenti dokumentumokat (a továbbiakban: dokumentumok) a kézhezvételt követő 15 napon belül be kell nyújtani.

Azon gyermek is ingyenesen étkezhet szeptember 1-től az óvodában és a bölcsődében, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a legkisebb nettó munkabér 130 %-át, vagyis 2015-ben 89.408.-Ft-ot. A jövedelmi helyzet miatti ingyenesség megállapítása a szülőnek a jövedelemről való önbevallásán, nyilatkozatán alapul.

Ha a gyermekétkeztetést betegség vagy egyéb ok miatt a gyermek nem veszi igénybe, a szülőnek/ kötelezettnek be kell jelentenie a bölcsődébe, óvodába, iskolába még az nap vagy a távolmaradást követő első munkanap  9:00 óráig:

a távolmaradást és annak várható időtartamát, valamint
a távolmaradásra okot adó körülmény megszűnését és azt, hogy a gyermek mikor veszi igénybe újból a gyermekétkeztetést.

A nyilatkozatban megjelöltek alapján a normatív kedvezmény legkorábban 2015. szeptember 1-től vehető igénybe.

A szülő papír alapon a nyilatkozatot kapja meg, a tájékoztató és egyéb mellékletei a bölcsőde, óvoda, iskola hirdetőtábláján kifüggesztésre kerülnek, illetve (ha van) a bölcsőde/ óvoda/ iskola honlapján elérhetők.
A tájékoztató 3. sz. mellékletében megtalálhatók a szeptember 1-től hatályos jogszabályok vonatkozó rendelkezései, a 4. sz. mellékletben pedig az óvodák és bölcsődék listája.

A nyilatkozat kitölthető Word formátumban, valamint jelen tájékoztató mellékleteivel a www.csepel.hu honlapról is letölthető.

 

Segítő közreműködését köszönjük.

Budapest, 2015. július 27.
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Intézményfelügyeleti Ágazat