Ne legyen „ciki" a pszichológushoz menni – közvetlen kapcsolat a diákokkal

Az iskolapszichológus feladatainak talán legkézenfekvőbb része, hogy foglalkozzon a diákok problémáival. Ezt teheti egyénileg vagy csoportosan, a diákok megkeresése vagy saját ​kezdeményezés alapján.

Az iskolában folyamatosan jelen lévő pszichológus egy idő után a diákok körében is általánosan ismert és elfogadott személlyé válik. Része lesz az iskolai életnek, ezért egyre kevésbé lesz kínos, ha valaki megkeresi őt egy problémával. A pszichológus a hozzá forduló diáknak időpontot ad, amikor négyszemközt, nyugodt körülmények között beszélgethetnek. Megismerve a problémát vagy maga tud segítséget nyújtani néhány alkalmas konzultációval, vagy ha úgy látja jónak, külső szakemberhez irányítja a diákot. Nem ritka, hogy a fiatalok életében kisebb-nagyobb krízishelyzetek állnak elő. Például haláleset a családban vagy a baráti körben, betegségek, szerelmi bánat, teljesítménykudarcok, és ezer további kisebb-nagyobb nehézség. Az iskolapszichológus segít a kríziseken való átjutásban, illetve annak későbbi feldolgozásában.

Nemcsak egyénileg, de csoportos formában is foglalkozik a gyerekekkel. Osztályfőnöki órák keretében sok érdekes, a diákok számára hasznos információt adhat át, gyakorlatias formában. Kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokon lehetőséget nyújt a diákoknak arra, hogy valamilyen konkrét területen fejlődjenek. Ez lehet az önismeret, a tanulástechnika, a társas készségek, a stresszel való megküzdés és még számtalan specifikus probléma. A rendszeres kapcsolat előbb-utóbb oda vezet, hogy a fiatalok megértik: lelki problémáik esetén egyáltalán nem „cikibb" pszichológushoz fordulni, mint a fogfájással felkeresni a fogorvost.

​​​​A szülők sem maradnak ki

Az olyan iskolákban, ahol van iskolapszic​​hológus, a szülőknek is számos lehetősége nyílik arra, hogy a gyerekeikkel kapcsolatos problémákat megbeszéljék, erről ismereteket szerezzenek. Gyakori, hogy az iskolapszichológus az érdeklődő szülők számára előadást tart valamilyen jellegzetes iskolai vagy nevelési problémáról. Így például az iskolakezdés nehézségeiről, azok kezeléséről, később az otthoni tanulás segítésének módjairól, a serdülőkorral együtt járó problémák kezeléséről és más aktuális témákról nyújthat információt. 

Előfordult például, hogy egy osztályban, ahol súlyos magatartási problémák mutatkoztak, összehívtuk a szülőket, és problémamegbeszélő csoport keretében közösen kerestünk megoldást a problémára.  A szülők sok értékes információt nyertek s tudtak megosztani, és sokat segítettek a helyzet javításában. A szülők egyénileg is megkereshetik az iskolapszichológust, akivel beszélhetnek gyermekük iskolai problémáiról, tanácsot kérhetnek ezek megoldásában. Az is elég gyakori, hogy a pszichológus egyfajta közvetítő (mediátor) szerepet tölt be a szülő és tanár közötti konfliktus kezelésében.

Elérhetőség​​ek​

​hétfő: 8 – 13h fél órás időszakokban
kedd: 8 – 14h fél órás időszakokban
szerda: 8 – 13h fél órás időszakokban
csütörtök: 8 – 13h fél órás időszakokban

Időpontegyeztetés a +36 20 5906 170-es telefonszámon​

 

Várok mindenkit szeretettel​:

Tóth-Kása Ottília
Klinikai és tanácsadói szakpszichológus, krízis specialista