Curie Emlékverseny

Madame Curie és a környezetvédelem – beszámoló a Cuire Emlékversenyről

A Curie Alapítvány felhívásával minden évben megrendezésre kerül a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny, amely a fiatalokat minden korosztályban környezettudatosságra és egészségesebb életmódra neveli. Idén hetedik alkalommal veszek részt ezen a versenyen, mivel fontosnak tartom a témával való foglalkozást, és úgy gondolom, hogy a verseny három levelező fordulója által a diákok a legfontosabb környezetvédelemmel kapcsolatos programba betekintést nyerhetnek, és a gyakorlatias feladatok segítségével nem csak arról tanulhatnak, amit a tankönyvben leírnak, hanem valóságban láthatják a problémákat, és kereshetnek rá megoldást. A kérdésekre néha nem olyan egyszerű megtalálni a választ, így sokszor kutatómunkákat kell végezni egy-egy feladat megoldásához. A fiatalok ezáltal megtapasztalhatják, hogy információkhoz jutni nem csak az interneten lehet, hanem mi is végezhetünk kísérleteket, és az ezekből levont tapasztalatok alapján új, számunkra ismeretlen dolgokat fedezhetünk fel. A mai generáció egyre kevesebb időt tölt a szabad levegőn, ritkábban van alkalma megcsodálni az őt körülvevő világot, és elgondolkodni a természet szépségein.

Emellett azt is jónak találom, hogy a verseny háromfős csapatok között folyik, így a gyerekek nem csak az együttműködést gyakorolhatják, hanem meghallgathatják egymás gondolatait, és ebből is tanulhatnak. A közös kutatás pedig összehozza a barátokat, és olyan élményeket adhat, amire később szívesen emlékeznek vissza.

Balbisi Mirjam, az egyik csapattag így gondolkodik erről:

Napjaink talán legfontosabb feladata a környezetvédelem. A biológiai sokféleség fenntartása és földünk szennyezésének visszaszorítása minden ember közös érdeke. De ezt nem elég belátni, cselekedni is kell! Fontos, hogy megismerjük, mit is tehet egy egyszerű ember a környezetért, hiszen csak úgy van esélyünk, ha mindenki részt vesz benne. Erre nagyon jó lehetőséget nyújt a Curie Verseny, ahol a versenyzők megismerkedhetnek a környezetvédelem feladatain túl a hazai nemzeti parkok értékeivel, a témához kapcsolódó jeles alkalmakkal, és a környezeti változások hátterében álló jelenségekkel is. A verseny három fős csapatokban zajlik, ami a csapatmunkán túl azért is fontos, mert jelképezi, hogy a környezetvédelem csak akkor lehet eredményes, ha a közös cél érdekében összefogunk, és a munkából mindenki kiveszi az egyéni részét. Biztos vagyok benne, hogy aki elindul ezen a versenyen, rengeteg új ismeretet szerez, és környezetvédő felnőtt válik belőle.

Balbisi Zsuzsa így emlékezik vissza:

Nagyon tetszett a Curie Környezetvédelmi Verseny, mert amellett, hogy nagyon érdekes feladatokat kaptunk, sok új és hasznos információt szerezhettünk, sokat tanultunk belőle. A versenyre való felkészülés alatt megtanultuk, hogyan kell csapatban dolgozni, hogy mitől működik jól egy csapat, és társainkkal együtt szórakozva, jó hangulatban tanulhattunk. Emellett a verseny arra is felhívta a figyelmünket, hogy mi is tehetünk, sőt tennünk kell a környezet védelméért. Úgy gondolom, hogy a verseny nagyon hasznos tanulságokkal szolgált minden induló részére, és ha csak egy kicsit is hozzájárulhatunk vele az emberek környezettudatosságához, már megérte elindulni.

Összességében úgy gondolom, hogy még nagyon sok dolgunk van, hogy az embereket környezettudatosabbá tegyük, de egyre több a kínálkozó lehetőség is, és a fiatalok is egyre inkább belevonhatók ebbe a tervbe. Reméljük, hogy a The Ice/Bear Project segítségével nem csak a fiatalok, de a többi korosztály is megismerheti, hogy milyen lehetőségeik vannak, és sikerül belevonnunk őket egy aktív folyamatba, amelynek célja a környezet védelme.

Ruha Tábita, a Curie Verseny jedlikes csapatának tagja,
a The Ice/Bear Project riportere