Jedlik-hét

Az április 17-21. között megrendezett Jedlik-heti programsorozat keretében idén is mindenki találhatott kedvére való programot délelőtt és délután is.

A délelőtti tanórák egy részén az egészséges életmódhoz kapcsolódó előadásokon vehettünk részt egész héten, amelyet minden nap a nagyszünetben megrendezett ételkiállítás kísért. Naponta más évfolyamok készültek egészséges ételekkel.

Hétfőn a makrofotózásról és a gömböcugrókákról hallgathattunk előadást, és megismerkedtünk vakvezető kutyákkal is. Kedden a Kenguru pályázattal kapcsolatos előadáson vettünk részt. Szerdán az iskolai hangversenyen mutatták meg tehetségüket a jedlikes diákok és tanárok egyaránt. Csütörtökön sportversenyeket szerveztünk.

Az asztalitenisz-bajnokság a következő eredménnyel zárult: 

  • 3. helyezett Tóth András Kevin és Jámbor Hunor a 11.D osztályból; 
  • 2. helyezést ért el a 11.A osztályból Pető Kristóf és Kellert Dániel; 
  • az 1. helyezett páros Császka Balázs és Baráth Balázs a 7.A osztályból.

A labdarúgó-bajnokságon:

  • 3. helyezett lett a 11. évfolyam csapata; 
  • 2. helyezést ért el a 10. évfolyam csapata; 
  • győztes a 12. évfolyam csapata.

A pénteki tanítás nélküli munkanapon a Jedlik Ányos szobrának megkoszorúzása után szekcióelőadásokon vettünk részt. A választható programok között volt katasztrófavédelmi bemutató, továbbtanulási és pályaorientációs szekciók, jóga, kreatív műhely, és más számítógépes játékok mellett iskolánk készülő új épületének digitális másában is Minecraftozhattak a résztvevők.

Délután a díjátadó rendezvény következett, ahol az alábbi díjakat adta át a Jedlik Alapítvány.

Ebben a tanévben a Kenguru pályázatra 39 diák adott be feladatmegoldásokat, ezeket a szaktanáruk értékelte. A pályázathoz kapcsolódó diákelőadáson hat tanuló mutatta be néhány érdekesebb feladat megoldását, közülük ketten kapnak jutalmat: 

  • a pályázaton és a diákelőadáson nyújtott magas színvonalú teljesítményéért Gede Csenge 10.A osztályos tanuló, 
  • a pályázatra a legtöbb helyes megoldást adta be és a diákelőadásban is részt vállalt Szabó Barna 11.A osztályos tanuló. 

8 osztályos gimnazistáink jutalma a TALENTUM TALLÉR, amelyet 1994. óta ítél oda iskolánk vezetősége az arra legérdemesebb tanulóknak. Az a kisdiák veheti át ezt a kitüntetést, aki kiváló tanulmányi eredménye mellett, évek óta sikeresen szerepel tanulmányi versenyeken is. 

  • A Hevesy György Kárpát-medencei kémiaversenyen 7. és 8. osztályosként is döntős, akárcsak a Curie kémiaversenyen, a Bolyai matematika és természettudományi csapatversenyen országos 21., illetve 2. helyezést ért el csapatával – FÁY BARNABÁS 8.A, 

  • Az Abacus levelezős matematikaversenyen minden évben kiemelkedő eredménnyel szerepelt, az Apáczai 2+1 Irodalmi és Filmes versenyen 9., a Bolyai anyanyelvi csapatversenyen 32., az Arany János magyarversenyen 12., a Bendegúz NyelvÉsz versenyen 1., a Tudásbajnokságon 2., a Szebenyi Mária kémiaversenyen 1. helyezést ért el és több német nyelvi versenyen szerepelt szép sikerrel az országos döntőben – MADÁR HANNA 8.A, 

  • A Varga Tamás matematika, a Teleki Pál földrajz, a Bendegúz NyelvÉsz, a Hevesy György Kárpát-medencei kémia és a Curie kémiaversenyen is az országos döntőbe jutott– PERGER MÁTYÁS 8.A, 

  • A Löwenzahn és a Regenbogen német nyelvi versenyen országos 1., illetve 6., az Arany János magyarversenyen 6. és 8. osztályban is 10., az Apáczai 2+1 Irodalmi és Filmes versenyen 8. osztályban 7. helyezést ért el – TÖRÖK HANNA 8.A, 

  • Országos döntőbe jutott a Varga Tamás matematika, a Nemes Tihamér Programozási versenyen, a Hevesy György és a Curie kémiaversenyen, a Bolyai csapatversenyen matematikából 33., természettudományokból 2. helyezést ért el – FARKAS BENCE 7.A. 

Az ARANY EGÉR DÍJAT a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója és az informatikai munkaközösség 1998-ban alapította. A díjat az informatikai munkaközösség javaslata alapján az iskola vezetősége ítéli oda. 

  • Önzetlen munkájával éveken át segítette az iskola informatikai rendszereinek üzemeltetését. Tanárok és diákok egyaránt fordulhattak hozzá segítségért, sokszor második rendszergazdaként is működött. Különböző tanulmányi versenyeken is képviselte iskolánkat, mindezek mellett megbízható, stabil tagja volt a rendezvények lebonyolítását segítő stúdiós csapatnak és a hagyományos stúdiós feladatok ellátása mellett számos minőségi rendezvényfotóval gazdagította az iskola honlapját – a 12.A osztály tanulója, VIZI GERGELY. 

  • Sikeresen szerepelt a Fővárosi és Pest megyei középiskolai informatika alkalmazói versenyen, rendszeresen segítette iskolai rendezvényeink technikai lebonyolítását, a kerületi informatikai munkaközösségnek is nyújtott több alkalommal technikai segítséget – GÁL ATTILA 12.D. 

A KÖZMŰVELŐDÉSÉRT DÍJAT az iskola kulturális életében, az iskolai közéletben, a diákéletben, a szervezőmunkában való aktív részvételért vehetik át diákjaink. 

  • Az iskola közösségi életében fontos rendezvények lebonyolításában vett részt az elmúlt években az iskolai stúdiós csapat tagjaként. A téli hidegben is heti rendszerességgel biztosította a keringőpróbák hangosítását, és a szalagavató bál, valamint számtalan iskolai rendezvény technikai lebonyolításában vállalt szerepet – ÓRÁS ÁMON 12.D osztályos tanuló. 

 

A JÓ TANULÓ JÓ SPORTOLÓ kupát az 1982-es első átadás óta sok, azóta híres és sikeres tanítványunk vehette át. Nevük rákerült az iskolában őrzött nagy serlegre, ahol az idei kitüntetettek neve is olvasható lesz. Ebben a tanévben három diákunk is kiérdemelte a kupát: 

  • 9 éve kitűnő tanuló. Kiváló tanulmányi munkáján kívül évek óta versenyszerűen sportol. 2019-ben és 2021-ben az Akrobatikus rock and roll Országos Bajnokságon 3. és ugyancsak 2021-ben a Magyar Bajnokságon 2. helyezést ért el. 2022-ben négy világversenyen is szerepelt nagy és kisformációval, Európa bajnoki 4., Világkupa 3. és 6., Világbajnoki 4. helyezést ért el – BODOROVICS PETRA 9.A. 

  • A következő díjazott sportága is az akrobatikus rock and roll. 2022-ben az Országos, a Magyar és az Országos Ranglista Bajnokságon egyaránt 1. helyezést ért el és a korábbi évekből van Világkupa 7. és világbajnoki 8. helyezése, a kupa mellé a Jedlik Alapítvány 35.000 forintos díját is átveheti – DUNCA KORNÉLIA 12.E. 

  • Beválogatták a Hoki Akadémiára, Jelenleg a Kanadai Magyar Hoki Klubban edz. A Diákolimpián rendszeresen képviselte iskolánkat, legjobb országos eredményei: gerelyhajításban és távolugrásban 2., magasugrásban 4. helyezés – a 12.A osztály tanulója, GÁBOR MIKLÓS. 

 

A Jedlik Ányos Gimnázium vezetősége és tantestülete iskolánk 60 éves évfordulója alkalmából 2005 szeptemberében egy új kitüntetést alapított, melyet kaphat tanár, iskola vagy diák, akit természettudományos tevékenysége alapján arra érdemesnek talál iskolánk vezetősége. 

A VERMES PLAKETTET ebben az évben egy olyan diákunk veheti át, aki kisgimnazista korától kiemelkedő teljesítményt nyújtott matematika, természettudományi és kémia tanulmányi versenyeken. Legnagyobb sikereit a kémiaversenyeken érte el, tavaly 18., az idén 1. lett az OKTV-n és ezzel nem csak a Vermes Plakettet, hanem a Jedlik Alapítvány kiemelt, 50.000 forintos díját is átveheti – LEHOTAI DÁVID 12.A. 

A JEDLIK ÉRMET 1979 óta veheti át iskolánk azon tanulója, aki a Jedlik Ányos Gimnáziumban töltött évei alatt példamutató szorgalmával, magatartásával, kiváló tanulmányi- és versenyeredményeivel kiérdemelte azt. Az idei kitüntettet 12 éve kitűnő tanuló, kezdetektől az osztálya szíve, lelke, összetartó ereje. Kiváló tanulmányi eredménye mellett egyre nagyobb szerepet vállalt az iskolai közösség életében is, 2020 tavaszától 2022 nyaráig volt DÖK elnök, feladatait nagy lelkesedéssel végezte. Önzetlensége, segítőkészsége, nagylelkűsége és szerénysége példaértékű. Korábban is ért el országos eredményeket főleg anyanyelvi és irodalmi versenyeken, ebben tanévben 17. lett a magyar irodalom OKTV-n – MOLNÁR DOMINIKA 12.A. 

A Jedlik Alapítványt az alapító okirat szerint „…a gimnázium igazgatója magatartásukkal kiváló és tanulmányaikban kiemelkedő tanulóinak jutalmazására” létesítették. Az arra érdemes diákok minden évben pecsétes oklevelet és pénzjutalmat vehetnek át. Valamennyi díjazott tanulmányi eredménye kiváló, rendelkeznek egy vagy több nyelvvizsgával és szép sikereket értek el tanulmányi versenyeken is. 

Az alapítvány kiemelt, 50.000 forintos díját még három diákunk veheti át: 

  • Évek óta ér el országos döntőben szép sikereket matematika, kémia, irodalmi és anyanyelvi tanulmányi versenyeken – GEDE ESZTER 12.A 
  • Az Irinyi, Curie és a Dürer kémiaversenyeken ért kiváló eredményeket, tavaly 12., az idén 7. helyezést ért el kémia OKTV-n – BÍRÓ GERGŐ 11.A. 
  • A Zrínyi Ilona, a Náboj, a Kenguru és Dürer matematikaversenyek országos döntőiben szerepelt sikerrel, ebben a tanévben bejutott a matematika OKTV döntőjébe, ennek eredménye még nem ismert – ILIÁS GERGELY 11.A. 

Az alapítvány 35.000 forintos díját nyerte el további hat diákunk: 

  • NÉMETH DÓRA ESZTER 12.A, 
  • SZANYÓ SZONJA 12.B, 
  • FEKETE RÉKA ANNA 12.C, 
  • VASADI VENDEL BENEDEK 12.D, 
  • HANDLOVICS DANIELLA 11.A és 
  • UJHELYI ZSÓFIA 11.A. 

25.000 forintos alapítványi jutalmat kapnak a következő diákok: 

  • GÁBOR DOMINIK IMRE 12.A. 
  • LUGOSI DOROTTYA TÜNDE 12.A 
  • PALLAGI REBEKA 12.C, 
  • BENE ZSOMBOR LÁSZLÓ 12.E, 
  • PAWLIK RÉKA VANDA 12.E és 
  • TARI TIBOR GYÖRGY 12.E. 

 

(Fotók: Vizi Gergely 12.A, Bajnok Bernát, 10.D)