Visszapillantó: Jedlikes PET-kalózok

Július 1-6. között első alkalommal rendezték meg az Ifjúsági PET-kupát, lehetővé téve ezzel, hogy középiskolás diákok egy ingyenes tábor keretében vehessenek részt egy olyan különleges vízitúrán, ahol a természet szépségeinek megismerése és a közösségi élmények mellett aktív szereplőivé válhattak az amúgy már 10 éve zajló, gigantikus folyótisztító mozgalomnak, a PET-kupának.

Iskolánkat egy hatfős csapat [Bernát Benedek, Bucsi Péter, Tar Málna, Ujvári Panna, Vámos Vince (11.B) Vámos Bence (9.B)] képviselte. A diákok egy 3 fordulós online vetélkedő és egy motivációs videó elkészítése után jutottak be a Tisza-tavon zajló döntőbe, ahol 9 másik, a Kárpát-medence legkülönbözőbb városaiból érkezett középiskolás csapattal – csaknem 100 fiatallal – mérték össze folyótakarító erejüket.

A tábor szervezői (az Aktív Magyarország államtitkárság támogatásával) számtalan fenntarthatósággal kapcsolatos szakmai és szabadidős elfoglaltságot biztosítottak a középiskolásoknak. A diákok kipróbálhatták a SUP-ot, strandoltak, tiszai népdalokat tanultak, meglátogatták a Poroszlói Ökocentrumot és a Kiskörei Vízerőművet, megismerték a Folyómentő Központot, részt vettek éjszakai lepkészésen, ismeretterjesztő előadásokat hallgattak stb. Mindeközben megtanultak sátrat verni, kenuzni, kikötni, hajót cipelni és takarítani, zsilipelni, megtapasztalhatták, milyen az igazi bioélelmiszer, milyen a tiszai szúnyogok hada, vagy épp az esti közös gitározós-éneklés, a futás a gáton napkeltekor s a bringázás a naplementében.

A csapatok fő dolga azonban természetesen a folyótakarítás volt. A diákok a Dinnyéshát-Kisköre közötti szakaszt tisztították meg – nemcsak kenuból, hanem kerékpárról is. A tűző napon zajló szemétgyűjtés, a nádasban vagy az uszadékfák között combközépig szutyokban gázolás, az ártéri erdőkben való többórás hajolgatás nem maradt eredmény nélkül: a vízitúra 6 napja alatt a táborozók 584 zsák, azaz 3,2 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Az összegyűlt hulladékot – melynek kb. 90%-a műanyag, 10%-a üveg, fém, illetve egyéb kommunális szemét – a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahol a csapatok gondosan szétválogatták őket. A hulladék útja innen három irányban folytatódhat: a kommunális, erősen szennyezett anyagok lerakóra, az újrahasznosíthatásra alkalmasak (PET-palackok, fém, üveg) a PET Kupa hulladékfeldolgozó és -hasznosító partnereihez kerülnek, míg a kisebbik hányad (HDPE, LDPE, kupakok) a PET Kupa saját termékfejlesztési kísérleteihez lesz felhasználva, alapanyagként. A résztvevők munkája eredményeképpen összességében a hulladék 60%-a kerülhet vissza az anyagkörforgásba.

Kísérőtanárként (Kékesi Attila tanár úrral egyetemben) elmondhatom, hogy a jedlikes PET-kalózok  nagyban hozzájárultak a gimnázium ökoiskolai céljainak megvalósításához, munkájuk az iskola jó hírnevét erősítette és továbbvitte, miközben a fenntarthatóság terén igazán szemléletformáló erejű tábor az aktív, cselekvő környezetvédelem megtapasztalásával életreszóló élményt adott számukra.

Elképesztően nagy buli volt az egész, ismerkedéssel, versengéssel, énekléssel, ajándék pólóval, sapkával és karkötővel, sulyommal töltött csokival, elengedett kormánnyal bringázva a naplementében, zuhéval, leégéssel, hihetetlenül jó arcokkal! Jövőre is szívesen mennénk, és hogy mások is részesüljenek érzéseinkben, bízunk benne, hogy hagyománnyá tudjuk tenni iskolánkban ezt a programot!

Ha meguntam a szeméthegyeket,
majd összeszedem, mert szedni élvezet!
De szóba se jöhet a Balcsi, a Duna,
csak a kanyargós, vad Tisza, csíp a szúnyogok nagy hada,
Hahaha!

Kiválasztom a kenum legénységét,
bejárom Nánát és Kiskörét.
Kitisztítom a nádas közepét…
Szemét tömény szaga, imádlak PET-kupa!
Hahaha!

Refr:
PP, HDPE, PS, PVC,
PET palack, kupak, kidőlt fa, nagy wc,
sárga zsák, sok peták!
Ó-ó-ó, PET-kupák!

A lányokat majd a bozótba csábítom,
egy-két petákért mindenem odaadom,
utólag úgyis az egészet letagadom,
ha kérditek idehaza: „Na milyen a PET-kupa?”
Hahaha!

Lábamra húzok egy jó Crocs sarut,
kezemen kesztyű, benne TrashOut,
sulyomba lépek, kiáltok egy „Au!”-t
Készül a szuperzsák, nyakunkon a perzsák…
Hahaha!

Refr 2x

A téma iránt érdeklődőknek bővebb információkkal szolgál a PET-kupa honlapja: https://petkupa.hu/hu_HU/pet-palack-aradat

A csapat motivációs filmje: