Hídlátogatás

A 11. évfolyam fizika fakultációs diákjai január 25-én hídlátogatáson vettek részt az Erzsébet hídnál Cynolter Ágnes tanárnő, Sebestyén Zoltánné tanárnő és Kékesi Attila tanár úr kíséretében. A látogatás során betekintést nyerhettek az Erzsébet híd belsejébe, bejárhatták azokat a részeket, amelyekre ritkán van lehetőség, mindeközben érdekes ismeretekre tehettek szert a híd történetéről és szerkezetéről.

Az alábbiakban a látogatás során készült képekből tekinthetnek meg válogatást, valamint Kiss Marcell, Medve Balázs és Varró Márk 11.B osztályos tanulók beszámolóját olvashatják az eseményről:

2024. január 25-én meglátogattuk az Erzsébet hidat Kékesi Attila tanár úr szervezésével. Már az odaúton átsétáltunk a hídon, ahol megtapasztalhattuk sajátos dinamikáját, amikor egy-két nagyobb jármű elhaladt mellettünk. A látogatás során Farkas György, a BME professzora volt a vezetőnk, aki először a híd történetébe vezetett be minket. Miután az első Erzsébet hidat a második világháború alatt a németek felrobbantották, a mai hidat a budapesti hidak közül utolsóként újjáépítve, 1964-ben adták át. Szerkezetét tekintve függőhídról beszélünk, melyen eredetileg 2x2 sávon gépjárműforgalom haladt, oldalain járdával, a híd közepén pedig 2 villamossín futott. Utóbbit a híd forgalmának növekedésével biztonsági okok miatt idővel megszüntették. A híd teljes hossza megközelítőleg 400 méter. A hidat tartó kábelkötegeket több ezer tonnányi kis keresztmetszetű elemi kábel alkotja.

Látogatásunk során két csoportra szétválva nézhettük meg, milyen a híd belső szerkezete. Először levittek minket a lehorgonyzó kamrába, ahol megnézhettük, miként vannak lerögzítve a tartókábelek. Jó tapasztalat volt közelről megismerni, hogyan tartják meg a kábelek ezt a hatalmas tömegű szerkezetet. Ezután továbbmentünk a nap fénypontja felé, azaz kijutottunk a híd oldalán lévő kezelőjárdára. Szűk folyosókon és ügyességet igénylő átjárókon kellett átjutnunk (átmásznunk), hogy végül a Duna vizét a híd alól megcsodálva átsétálhassunk az egyik partról a másikra. Utunk végén meglátogattuk a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékét, ahol megtekinthettük a régi Erzsébet híd és a lánchíd egy-egy láncszemét, valamint ismerkedhettünk a többi híddal, illetve a tanszék és az egyetem tevékenységével.

Nagy élményekkel térhettünk haza a nap végén, és különlegesnek érezhettük magunkat, mivel egy ilyen túrán csak keveseknek van lehetősége részt venni.