Jedlik Nap

A pénteki tanítás nélküli munkanapon a Jedlik Ányos szobrának megkoszorúzása után szekcióelőadásokon vettünk részt. A választható programok között volt katasztrófavédelmi bemutató, továbbtanulási és pályaorientációs szekciók, tai chi, kreatív műhely, és iskolánk új épületének digitális másában is Minecraftozhattak a résztvevők.

Délután a díjátadó rendezvény következett, ahol az alábbi díjakat adta át a Jedlik Alapítvány.

 

A 2024. évi Kenguru pályázatra beadott munkája és a diákelőadáson nyújtott teljesítménye alapján László András 11.A osztályos tanuló második helyezést ért el.

A beadott munkájuk és az előadáson nyújtott teljesítményük alapján Farkas Réka és Marczis Barbara 6. A osztályos tanulók első helyezést értek el.

 

 

- A Jedlik napi sportversenyek tegnap délután zajlottak, de a győztesek most vehetik át az oklevelüket és a jutalmukat. Az asztalitenisz-bajnokság a következő eredménnyel zárult:

  • 3. helyezett Kovács Barnabás és Varró Márk a 11.B osztályból;
  • 2. helyezést ért el a 12.A osztályból Pető Kristóf és Kellert Dániel;
  • az 1. helyezett páros Császka Balázs és Baráth Balázs a 8.A osztályból.

 

A férfi labdarúgó-bajnokságon

  • 3. helyezett lett a 10.A osztály csapata;
  • 2. helyezést ért el a 12.D osztály csapata;
  • győztes a 12. évfolyam csapata.

 

A női röplabdabajnokság eredményei a következők:

  • 3. helyezett lett a 9.A és B osztály csapata;
  • 2. helyezést ért el a 11.A osztály csapata;
  • győztes a 12.A osztály csapata.

 

 

- A novellaíró pályázattal az angolos munkaközösség azt tűzte ki célul, hogy a diákok megtapasztalják az igazi nyelvhasználat örömét, hogy meséket szőjenek, gondolatébresztő történeteket írjanak, melyek lebilincselnek, inspirálnak és szórakoztatnak.18 diákunk vállalta a kihívást, és útra kelt a kreativitás és fantázia világában.

Elsőként a 6.A-s Himer Zsófia legfiatalabb versenyzőként különdíjat vehet át.

Az I. kategória (6. és 8. évf.)  győztese, Deák Luca 8.A

A II. kategóriában, a 9-12.évfolyamosok közül

  • 3. helyezett: Madarász Dorka, 9.D
  • 2. helyezettje: Kurucz Zsófia, 9.C
  • 1. helyezettje: Márkus Emese Lujza, 10.C

 

- Az idegennyelvi órákon a Könyvek, történetek című projekthez csatlakozhattak a tanárok és diákok különböző nyelveken. Végül spanyolból és németből érkeztek pályamunkák, nem is kevés. Hosszas mérlegelés után a következő eredmények születtek spanyolból:

  • 3. helyezett lett a 12.A csapata: Fábián Réka, Molnár Evelin és Ujhelyi Zsófia;
  • 2. helyezést ért el a 10.A osztály csapata: Drenovits Boglárka és Harangozó Kinga;
  • a győztes csapat a 11.B osztály tanulói közül került ki: Deák Enikő, Leitner Gréta, Ujvári Panna, Vass Balázs és Végh Anna.

 

A német nyelvű műveket a létszámra való tekintettel végül két kategóriában díjazták.

Az A2-B1 kategóriában

  • 3. helyezett Póka Dóra és Gehér Nóra, 7.A-s tanulók;
  • 2. helyezést ért el a 11.BD csapata: Bucsincsák Péter, Kormos Bálint, Nagy Ilka és Pajor Zoltán;
  • a győztes művet a 7.A osztályból Ruha Zimra és  Repei Eszter alkotta.

 

A B1-B2 kategória győztesei következnek.

  • 3. helyen a 9.BD-s csoport egyik csapata végzett: Ila Dávid, Magyar Bálint és Stefán Vendel;
  • 2. helyezett Bereczki Laura, Gombos Kitti, Szabó Anna és Vigh Panna, 10.C osztályos tanulók csapata;
  • a győztes a 9.A-ból Bálint Maja, Czető Viktória, Farkas Emma és Gede Emese története lett.

8 osztályos gimnazistáink jutalma a TALENTUM TALLÉR, amelyet 1994. óta ítél oda iskolánk vezetősége az arra legérdemesebb tanulóknak. Az a kisdiák veheti át ezt a kitüntetést, aki kiváló tanulmányi eredménye mellett, évek óta sikeresen szerepel tanulmányi versenyeken is.

  • A Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Versenyen 13. helyezett és így részt vehet a Diákolimpiai válogatón, a Bolyai, Zrínyi, Kenguru és Varaga Tamás matematikaversenyeken szerepelt az országos döntőben – FARKAS DÁNIEL 8.A,
  • A sakk egyéni és csapat diákolimpián tavaly és az idén is kerületi első, budapesti 4. a Varga Tamás matematikaverseny döntőjébe jutott 7. és 8. évfolyamon, a Bolyai természettudományi csapatversenyen országos 2. helyezett– MOLNÁR-GÁBOR DÁNIEL 8.A,
  • A Lila Vegyészbajnokságon 1. helyezést ért el, három tanévben is döntős volt a Bolyai matematika csapatversenyen– POKOL SAROLTA 8.A,
  • Bolyai matematikai csapatversenyen 6., a Kalmár László matematikaversenyen 19., Tudásbajnokságon matematikából a vármegyei fordulón 1., nyelvtanból 3., a Zrínyi Ilona matematikaversenyen is döntős – TÖLGYESI EMMA 7.A.

Az Arany Egér Díjat a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója és az informatikai munkaközösség 1998-ban alapította. A díjat az informatikai munkaközösség javaslata alapján az iskola vezetősége ítéli oda.

  • Már ötödikes korában elvarázsolták a kódok és a programok, így a Holczer József tanár úr által vezetett LegoRobot szakkör egyik oszlopos tagja lett. Több évben is sikeresen szerepelt a csapatával a Word Robot Olympiad elnevezésű verseny döntőjében, az utóbbi időben pedig azon igyekeznek, hogy a szakkört ismét felvirágoztassák, hogy tudásukat továbbadják a következő nemzedéknek– a 12.A osztály tanulója, POKOL EMESE.

A Közművelődésért Díjat az iskola kulturális életében, az iskolai közéletben, a diákéletben, a szervezőmunkában való aktív részvételért vehetik át diákjaink.

  • Az iskolai rendezvények rendszeres szereplője volt, de irodalmi és előadói tehetségét számos versenyen is bizonyította: A Móra Ferenc Novellaelemzőverseny országos döntőjében 3. helyezést ért el, és megkapta a zsűri különdíját, "A magyar költészet gyöngyszemei" szavalóversenyen országos 1. helyezést ért el és egyúttal meghívást kapott az országos verstáborba – FEHÉRVÁRI MÁTÉ 12.A osztályos tanuló.

A Czuczor Díj a legkiválóbb irodalmárok, alkotók és előadók, illetve anyanyelvi, irodalmi tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulók jutalma.

  • Ősszel az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny döntőjében 21. helyezést ért el és az Anyanyelvápolók Szövetsége különdíját kapta, a Bolyai anyanyelvi csapatversenyen a 3. helyen végeztek, a Dragomán György novellaelemző verseny döntőjében 5. és ezzel csak a legrangosabb eredményeit soroltuk fel – KEREKES ESZTER 12.A osztályos tanuló.

GREEN FINGERS díjat kapnak a környezettudatos életmód népszerűsítésében és az ökoiskolai célkitűzések megvalósításban legaktívabb tanulóink. Hat 11.B-s diák veheti át ebben az évben a díjat és csak néhány esemény, ahol bizonyították elkötelezettségüket a környezetvédelem iránt: részt vettek az országos talajélet- és talajegészség-felmérésben, társaikkal 654 békát mentettek meg Farmoson, társaikkal 6 nap alatt 584 zsák, azaz 3,2 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tó és a Tisza árterületéről:

  • BERNÁT BENEDEK ISTVÁN,
  • BUCSINCSÁK PÉTER,
  • TAR MÁLNA BÍBORKA,
  • UJVÁRI PANNA MÁLNA,
  • VÁMOS VINCE és
  • VASS BALÁZS KRISZTIÁN.

 

A JÓ TANULÓ JÓ SPORTOLÓ kupát az 1982-es első átadás óta sok, azóta híres és sikeres tanítványunk vehette át. Nevük rákerült az iskolában őrzött nagy serlegre, ahol az idei kitüntetettek neve is olvasható lesz. Ebben a tanévben három diákunk is kiérdemelte a kupát:

  • Tanulmányi és kajakos eredményeivel évek óta kiérdemli a Magyarország Jó tanulója, jó sportolója címet, az Olimpiai Reménységek versenyén 1. helyezést ért el, a tavalyi országos bajnokságon 3. helyet szerzett, hogy csak néhányat említsünk sikereiből. – a 12.A osztály tanulója, HARKAI KITTI.

 

 
  • A Csepeli Diák Atlétikai Club tagjaként rendszeres részvevője volt mind a négy gimnáziumi éve alatt az országos és területi atlétikai rendezvényeknek, ez azonban soha nem befolyásolta a tanulmányi munkáját. Férfi 110 méteres és 400 méteres gátfutáson 1. helyezés, Férfi tízpróbában 1. helyezés, hogy csak a legszebb eredményeit említsük a közelmúltból. – FRIGÓ JÁNOS 12.B osztályos tanuló.

 

  • Tizenkétszeres magyar bajnok atléta 800 méteres és 1500 méteres síkfutásban, hatszoros magyar bajnok, a Jedlik színeiben a diákolimpiai csapatbajnokságon gerelyhajításban 1., diszkoszvetésben 3. helyezést értek el, tanulmányi és sporteredményeinek köszönhetően teljes sportösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban folytathatja tanulmányait – BABINYECZ ANNA 12.C osztályos tanuló.

 

 

A Jedlik Ányos Gimnázium vezetősége és tantestülete iskolánk 60 éves évfordulója alkalmából 2005 szeptemberében egy új kitüntetést alapított, melyet kaphat tanár, iskola vagy diák, akit természettudományos tevékenysége alapján arra érdemesnek talál iskolánk vezetősége.

 

A VERMES PLAKETTET ebben az évben két olyan diákunk veheti át, aki kisgimnazista korától kiemelkedő teljesítményt nyújtott matematika és természettudományi tanulmányi versenyeken. Zrínyi, Náboj, a Kenguru, Dürer, Curie, Bolyai matematika, kémia és fizikaversenyeken szerepeltek mindketten sikerrel. A Plakett mellé mindketten megkapják az Alapítvány kiemelt, 50000 forintos díját is.

Tavaly 31., az idén 18. lett a matematika és 19. a kémia OKTV-n és döntőbe jutott a fizika OKTV-n is – ILIÁS GERGELY 12.A.

Már harmadik éve döntős a kémia OKTV-n, 12., 7. és az idén 2. helyezést ért el és ugyancsak döntős fizikából – BÍRÓ GERGŐ 12.A.

 

A JEDLIK ALAPÍTVÁNYT az alapító okirat szerint „…a gimnázium igazgatója magatartásukkal kiváló és tanulmányaikban kiemelkedő tanulóinak jutalmazására” létesítette. Az arra érdemes diákok minden évben pecsétes oklevelet és pénzjutalmat vehetnek át. Valamennyi díjazott tanulmányi eredménye kiváló, rendelkeznek egy vagy több nyelvvizsgával és szép sikereket értek el tanulmányi versenyeken is.

 

Az alapítvány kiemelt, 50.000 forintos díját még két diákunk veheti át:

Biológia, természettudományi és innovációs csapatversenyeken vett részt és ért el szép sikereket – HANDLOVICS DANIELLA 12.A

A Bolyai természettudományi, a Semmelweis egészség csapatversenyen, állategészségügyi és kémiaversenyen szerepelt eredményesen – SZABÓ RÉKA 12.A.

 

Az alapítvány 35.000 forintos díját nyerte el további négy diákunk:

  • BARTÓK FRUZSINA 12.A,
  • KEREKES ESZTER 12.A,
  • A földrajz OKTV-n 18. helyezett MOLNÁR BENEDEK 12.A ÉS
  • MOLNÁR EVELIN 12.A.

 

25.000 forintos alapítványi jutalmat kapnak a következő diákok:

  • BALÁZS ESZTER 12.A.
  • FÁBIÁN RÉKA 12.A
  • PETŐ KRISTÓF 12.A,
  • BODOR BALÁZS 12.B,
  • MOHÁCSI ÁGNES 12.B és
  • UJVÁRI PANNA MÁLNA 11.B.

(Fotók: Bajnok Bernát 11.D, Videó: Marinkás Gábor, 11.D)