Reaktorlátogatás

A 11.B osztály fizika fakultációs diákjainak április 30-án lehetősége volt meglátogatni a BME oktatóreaktorát Juhászné Székely Mónika tanárnő és Kékesi Attila tanár úr kíséretében. A látogatás során Dr. Pokol Gergő és Bobos Csaba, a Nukleáris Technikai Intézet munkatársai vezették körbe a csoportot a reaktorban. Az alábbiakban Szabó Deli Gergő, Medve Balázs és Varró Márk 11.B osztályos tanulók beszámolóját olvashatják az eseményről.

A látogatás elején egy előadást hallgattunk meg, melyben az atomreaktorok működésével és az oktatóreaktor sajátosságaival ismertettek meg minket. Ennek során lehetőségünk volt a kezünkbe venni különböző eszközöket, például olyan fűtőelem pálcát (természetesen hasadóanyag nélkül), amilyen a reaktor aktív zónájában is található. Ezután felülről lefelé bejártuk a reaktorépület fontosabb részeit. A felső szintről megtekintettük a reaktor „szívét”, vagyis a reaktortartályt, mely fölött 4,5 méter kétszer desztillált víz biztosítja a biológiai sugárvédelmet. Ezen kívül a felső szinten volt még egy hatalmas emelődaru és a vezérlőterem, ahol elmagyarázták, hogyan működtetik az operátorok a reaktort, és milyen automata rendszerek garantálják a biztonságos működést. Érdekesség, hogy az üzemanyag a reaktor 1971-es átadása óta még nem lett cserélve. A reaktor maximális teljesítménye 100 kW, aminek a töredékén szokott működni hetente 2-3-szor. A reaktort oktatási és kutatási célra használják, villamos energiát nem termel. Egy szinttel lejjebb találhatóak például a laboratóriumok és a csőposták, bár ezeket csak kívülről vehettük szemügyre. Ugyanezen a szinten volt a bejárat is, ahol egy sugárkapun kellett áthaladnunk be- és kilépéskor (itt ellenőrzik, hogy nem történt-e véletlenül a bent-tartózkodás során radioaktív szennyeződés). A reaktorban nagy figyelmet fordítanak a sugárvédelemre, például az épületbe be- és kijutó levegőt folyamatosan szűrik, és rendszeresen mérik, nehogy túllépje a megengedett határértéket a sugárzás szintje. Ezen kívül a környező növényzetet is vizsgálják félévente. Természetesen sem a reaktorépületen belül, sem azon kívül nincs érdemi többletsugárzás. Megtudtuk, hogy a kísérletek folyamán létrejött nukleáris hulladékot megfelelő eljárások keretében elszállítják, majd a megfelelő létesítményben „eltemetik”. Mivel a „temetés” anyagi költsége a szigorú biztonság miatt jelentős, ezért mindig nagyobb mennyiség felhalmozódása után szállítják el.

A látogatás élmény volt számunkra, mivel egy reaktor belsejébe nem túl gyakran van lehetőség betekintést nyerni (bár sajnos látogatásunkkor éppen nem üzemelt), így boldog emlékekkel térhettünk haza.

Galéria