Reptérlátogatás

A 11.B osztály fizika fakultációs tanulói november 6-án repülőtérlátogatáson vettek részt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren Székely Mónika tanárnő és Kékesi Attila tanár úr kíséretében. A program során megtekintették az Aeropark repülőmúzeumot, ellátogattak az Aeroplex of Central Europe vállalat repülőgép-karbantartó hangárjába, valamint reptérbejáráson vettek részt a repülőtér utasoktól elzárt területén.

Az alábbiakban a látogatás során készült képekből tekinthetnek meg válogatást, valamint Bakos Luca, Csernus Miklós, Ecseri Máté, Rózsa Márton és Tiefenbeck Kristóf 11.B osztályos tanuló beszámolóját olvashatják az eseményről:

2023. november 6-án meglátogattuk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret Kékesi Attila tanár úr szervezésével. Tömegközlekedéssel utaztunk a reptérre. Megérkezve először megnéztük az Aeropark repülőmúzeumot, ahol régebbi repülőgépeket csodálhattunk meg, kívülről és belülről egyaránt. Lehetőségünk volt beülni az egyik gép pilótafülkéjébe is. Ezután egy, korábban a Malév által a repülőtéren használt Ikarus autóbusszal átvittek minket az Aeroplex cég hangárjaihoz, ahol megnézhettük a repülőgépek karbantartási folyamatát. Itt sok hasznos információt megtudtunk a repülőgépek működéséről és felépítéséről. Teljesen „kibelezve” találkoztunk azokkal a gépekkel, melyekkel máskor nyaralni utazhatunk. Repülőmérnök túravezetőink bemutatták például az orrba rejtett radarberendezést, a sebességmérésre használt Pitot-csövet, a szárny és a hajtómű részeit és még sok minden mást.

A hangárlátogatás után átestünk egy biztonsági ellenőrzésen, így jutottunk be a repülőtér utasoktól elzárt, szigorúan ellenőrzött területére. A repülőtér hatalmas, 15 négyzetkilométeres területen fekszik, így autóbusszal jártuk be, helyenként kiszállva, miközben túravezetőnk, egy volt utaskísérő hölgy részletesen bemutatta nekünk a repülőtér működését. Megtudtuk például, hogy a repülőtér saját rendőrséggel, tűzoltósággal, orvosi szolgálattal rendelkezik. Közelről megtekinthettük egy repülőgép indulásának folyamatát, aminek lépéseit részletesen elmagyarázta a túravezetőnk. Amikor utasként szállunk egy gépre, nem is gondolunk bele, milyen összetett folyamat vezet odáig, míg gépünk a kifutópályán felgyorsulva elemelkedhet a talajtól, most viszont ebbe is beleláthattunk. Az is nagy élmény volt számunkra, hogy a felszállópálya felé guruló repülőgép pilótája visszaintegetett nekünk. Ezután átvittek minket a kifutópálya végéve, ahol a fejünk felett, alig 40 méterre szálltak fel és le a repülőgépek. Ez volt számunkra a legérdekesebb része a túrának. A csoportunk kedvéért a repülésirányítók még a futófényeket is bekapcsolták egy rövid időre, mely korlátozott látási viszonyok között segíti a repülőgépek landolását. Bár a túra végére besötétedett, a repülőtér fényei így is szép látványt nyújtottak, s alkalmunk volt több magángépet és néhány katonai helikoptert is megfigyelni. Nagy sajnálatunkra ekkor a sofőr úr a kiindulási pont felé vette az irányt, és így a túra a végéhez ért. Nekünk nagyon tetszett, szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe ezt a lehetőséget.