XIII. Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny

2024. február 8-án zajlott iskolánkban a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny első fordulója, melyet már XIII. alkalommal hirdetett meg a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara.

A korábbi évekhez képest rekordszámú diák jelentkezett a versenyre. Az országból közel 1000 tanuló vett részt a megmérettetésen, iskolánkból pedig 42-en. A Jedlikesek többsége 9. osztályba jár jelenleg, de jelentkeztek a 10. és 11. osztályból is, a felkészítő tanáraik pedig Fehér Gabriella és Jókai Tímea tanárnők voltak. A verseny online zajlott a CooSpace szoftveren keresztül. Ennek használatával a gyerekek egy kis betekintést nyerhettek az egyetemi életbe, ugyanis ezt a felületet használják több egyetemen is az online vizsgázások alkalmával.

Az idei verseny kiemelt témája a „Vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében” volt. A feladatok között nagyrészt a tananyagra épülő, gondolkodtató feladatok, valamint a kiadott szakirodalomhoz kapcsolódó kérdések voltak. A diákok párban oldották meg a feladatokat, amelyek sorrendje, valamint a válaszlehetőségek is eltérően jelentek meg. A verseny után érdemes volt egy rövid, 10 kérdésből álló feladatsort is kitöltenie a pároknak, mivel pontegyenlőség esetén ezt is beleszámították az eredménybe.

A döntőbe az országból az első 48 pár jut be, amelyet 2024. április 12-13. között rendeznek meg Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében. Azok a tanulók, akik a döntőbe jutottak, a felsőoktatási felvételi pontrendszerben akár 100 intézményi ponthoz is juthatnak. 

Jókai Tímea Lívia