A lengyelországi Kielce városa EU-támogatással nemzetközi projektet szervezett "Európai kultúrák közti kommunikáció" címmel 2015. szeptember 7-11. között.

Az eseményen Kielce testvérvárosaiból – a németországi Gothából, a romániai Bacauból, az ukrán Vinyicából, a macedón Vinicából, valamint Csepelről – érkezett középiskolás fiatalok vettek részt. Csepelt jedlikes diákok képviselték. A projekt rendezvényeit három fő téma köré csoportosították: a kultúrák közötti párbeszéd, az EU irányelveinek hatása a társadalmakra, valamint az uniós polgárok jogai és lehetőségei. A projekt célja, hogy megmutassa a fiataloknak, hogy az európai társadalom építése közben mennyire fontos a nemzeti kultúrákban és a helyi hagyományokban gyökerező különbözőségek elfogadása és tiszteletben tartása.

A programban szerepeltek (a teljesség igénye nélkül) a résztvevő városokat és hagyományaikat bemutató prezentációk, az "Ida" c. lengyel film (Oscar-díj 2015, Bafta-díj 2015, Európai Filmdíj 2014) megtekintése és megvitatása, az EU jelenlegi problémáival és jövőjével foglalkozó workshop, Kielce és Krakkó nevezettességeivel való ismerkedés, kreatív feladat, közös játék, zenélés, változatos sport- és szabadidős programok.

Azt tapasztaltuk, hogy a személyes ismeretségek, kapcsolatok mindennél jobban segítik a kultúráink közti hasonlóságok és különbözőségek felismerését, egymás elfogadását és tiszteletben tartását.

Dziękuję, Kielce!