A svéd kapcsolat véletlenül jött létre iskolánk és egy svéd iskola között, de hogy megmaradt és tovább bővült, az talán már nem véletlen.

2001-ben Krassói Kornélia matematika-fizika szakos tanárnőnket kérte meg fizikus ismerőse, hogy fogadjuk egy svéd gimnázium diákjait és segítsünk nekik magyarországi programjuk kialakításában - vállaltuk.

2002-ben látogatott el először hozzánk a Sankta Ragnhildgymnasiet (www.ragnhild.com) első évfolyama, hogy megismerkedjenek egy magyar középiskolával és Magyarországgal. Több mint százan érkeztek alaposan felbolygatva a megszokott tanítási rendet. Tíz csoportban látogatták a tanórákat. Részt vettek az általuk tanult nyelvek óráin, két diákunk angol nyelvű magyarázatokkal mutatott be fizikai kísérleteket, tanultak magyar népdalt, nyelvtörőket és matematika-feladatokat is megoldottak a mieinkkel.

A délelőtti óralátogatások és az ebéd után futballmeccsen mérték össze diákjainkkal erejüket. ( Mi győztünk, hála többek között a lelkes szurkolóknak: "Ki a jobb? Magyarok!")

Másnap közös városnézés, harmadnap szentendrei látogatás volt a program.

Azt reméltük, érdekesnek és élménydúsnak találták a diákok az itt töltött időt és nem csalódtunk. Az első látogatást szervező és vezető tanár, Fredrik Bakman iskolát változtatott és onnan írta következő levelét, melyben leírja, hogyan értékelték élményeiket és mi lenne következő látogatásuk célja. Néhány részlet a levélből:

"Nagyon szeretnénk meglátogatni az Önök iskoláját, ugyanúgy mint legutóbb. Nagyon kellemes volt. Ha lehet, bemennénk néhány órára és a menzán ebédelnénk, hogy diákjaink láthassák, milyen egy budapesti gimnázium. Szeretnénk, ha diákjaink közös mérkőzésen vehetnének részt a magyar diákokkal, akárcsak legutóbb....

Új tantárgyat vezettünk be, melynek címe: Nagyváros Európában - Budapest....A diákoknak az a feladatuk, hogy összehasonlítsák Svédországot Magyarországgal, Stockholmot Budapesttel. Különféle - társadalmi, kulturális, történelmi és politikai - szempontok szerint fognak vizsgálódni."

Azóta ez a másik svéd középiskola, a stockholmi Viktor Rydberg Gimnázium ( www.vrg.se) már kétszer is meglátogatta iskolánkat 2006-ban és 2007-ben.

A legnagyobb élményt az ő előadásuk nyújtotta számunkra: iskolájuk diákjai és zenetanára az 1956-os magyar forradalomról zenés színdarabot , musicalt írt, melynek legfontosabb jeleneteit bemutatták diákjainknak a forradalom 50. évfordulójának évében. Lenyűgöző volt, mennyire, átérezték egy számukra távoli ország tragikus történelmi eseményeit, és nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Magyarországon először nálunk adták elő. A musical szövegét Claes von Porat és Jakob Eliasson írta, a zenét szerezte Christer Jois Johansson.

A zeneszerző , az iskola matematika-zene szakos tanára is itt volt diákjaival és irányította az előadást. A lelkes zenés, táncos, énekes produkciót nagy ovációval jutalmazta az ötszáz fős magyar tanár-diák közönség.

A musicalt előadták Stockholm egyik legnagyobb színpadán is és hatalmas sikert arattak. A közönség soraiban sok magyar 56-os menekült és a magyar nagykövet is ott volt, s az előadás végén a magyar közönség sírva hallgatta végig a magyar himnuszt - írta Fredrik Bakman, aki szerepelt is a darabban. A svéd színház plakátja:

2007-ben az első svéd gimnázium ( Sankta Ranghildgymnasiet) is újra ellátogatott hozzánk, ez volt a negyedik alkalom, hogy svéd vendégeket fogadtunk. Reméljük, előbb utóbb arra is lesz alkalmunk, hogy mi is ellátogassunk hozzájuk.

A Sankta Ranghildgymnasiet ez alkalommal nemcsak a mi óráinkat, előadásainkat hallgatta meg, hanem ők is tartottak előadást országukról, a fiatalok kedvenc zenéjéről, divatról, Szent Iván éji népszokásokról, iskolájukról. képekkel, zenével illusztrálva.

Nyelvtudásuk irigylésre méltó, bár a mieinknek sem kellett szégyenkezniük.

A mi diákjaink magyar népi táncot mutattak be cserében és iskolánk egyik büszkesége, Bolla Gábor szaxofonon játszott.