Olimpiai Reménységek

A Csepeli Kajak-Kenu Egyesület két ifjú reménysége is érmekkel tért haza az Olimpiai Reménységek Versenyéről. Zupkó Balázs két aranyérmes kenunégyesnek is tagja volt, Folberth Nóra pedig kenu kettesben szerzett két bronzérmet. Az előbbi jövőre lesz utolsó éves az ifjúságiak között, ezért a világ- és Európa-bajnokságon való indulás a célja, míg az utóbbi most lett csak tizennégy éves, így a legnagyobb vágya az ifjúsági olimpiára való kijutás.

 

A hajdani Csepel SC egyik legsikeresebb szakosztálya volt a kajak-kenu, amely ma Csepeli Kajak-Kenu Egyesület néven folytatja a neves elődök által megkezdett munkát. A helyszín, vagyis a Hollandi úti vízitelep éppúgy nem változott, mint a szakmai elhivatottság és az igényesség. Utóbbira, vagyis a tervszerű munkára, Ludasi Róbert vezetőedző vigyáz nagy gonddal, s még ha csendesebben telnek is mostanság a napok a Kis-Duna csepeli szakaszán, az utánpótlás-nevelés továbbra is virágzik. A szeptemberben, Racicében megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén két fiatal kenus is remek teljesítményt nyújtott. Folberth Nóra kenu kettesben két bronzérmet szerzett, Zupkó Balázs pedig nem kevesebb mint öt éremmel térhetett haza a csehországi utánpótlás-viadalról.

Zupkó Balázs élete a kenuzás

A 17 esztendős Zupkó Balázs a kenunégyesben kétszázon és ötszázon is tagja volt az aranyérmes egységnek, párosban a szegedi Mitró Mártonnal egy ezüstöt és egy bronzot szerzett, míg egyéniben harmadik lett 1000 méteren. Edzője, Takács Tibor szerint elsősorban fizikálisan kell még erősödnie a mezőnyhöz.

„Balázs kiváló versenyző, ha az edzés nem sikerül, versenyen akkor is ki tudja magából hozni a maximumot. Nem izgulja túl a dolgokat. Most a négyesben volt sikeresebb, ami azért érthető, mert fizikálisan erősödnie kell még. Az utóbbi időben nagyon sokat és gyorsan nőtt, az izomzata nem követte ezt a fejlődést. Az egyesben tehát kicsit több erőre lesz szüksége, és fejben is fel kell tudnia dolgoznia versenyeit. Tehetséges, szorgalmas gyerek, mindent megtesz a sikerekért, jól fut, jól úszik. Az iskolában is remekül teljesít, remélem a jövő évi felvételi nem zavarja meg nagyon a munkánkat.”

Bár a fiatal csepeli kenus maga is elismeri, hogy a tanulás fontos számára, azért a jövő évet illetően nem a felvételi jut elsőként eszébe, hanem az ifjúsági világ- és Európa-bajnokság.

„Jövőre még ifjúsági korú leszek, az idén éppen lemaradtam a vébéről, de most mindent megteszek azért, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő velem. Tavaly hirtelen nagyon jó eredményeim voltak, az ORV-n most is jól szerepeltem, hiszen öt számban is indulhattam érmes is lettem mindenhol. S amire nagyon büszke vagyok, kettesben korosztályos magyar bajnokok lettünk ötszáz méteren. Egyéniben szeretnék egyre jobb lenni, de tudom, hogy ehhez sokat kell erősödnöm. Fontos az iskola, nagyon jól tanulok, de megmondom őszintén, nekem a kenu az életem, tehát a sport elsőbbséget élvez. Szeretnék olimpián indulni, és ott dobogóra állni. Ezért edzem már most, nap mint nap” – fejti ki véleményét határozottan Zupkó Balázs.

Nemzeti Sport, Gy. Szabó Csilla 

Galéria