A mentális egészség megőrzése

Kedves Szülők, Kedves Diákok!

Lélektani értelemben krízishelyzet állt elő. A krízishelyzetek normál esetben is elkerülhetetlen velejárói minden ember életének (pl. munkanélküliség, szeretett személy elvesztése, felnőtté válás, stb.). A jelenlegi krízisben azonban, mint emberiség, közösen vagyunk benne, egyszerre, egy időben. Ennek az egyik előnye lehet, hogy bizonyos szempontból könnyebb megértenünk egymás érzéseit. Ugyanakkor mindenki a saját temperamentumától függően a legkülönfélébb érzelmi reakciókkal válaszol a kialakult helyzetre, amelynek kezelése mindenkitől új megküzdési módok és készségek kialakítását igényli. Ezért fontos, hogy ne hibáztassuk egymást és mind magunkkal, mind másokkal legyünk türelmesek, megértőek, elfogadóak. Most egy kicsit még fontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra, meghallgassuk egymás kérdéseit, kéréseit, gondolatait. Mindenki kezdeményezése, véleménye hasznos és értékes lehet!

Maradjunk aktívak és amennyire csak a helyzet engedi, tartsuk meg korábbi rutinjainkat! Alakítsunk ki otthon is egy követhető napi menetrendet meghatározott időbeosztással, amelybe iktassunk be a lehetőség szerint minél több mozgást, a tanulás/munka közben rendszeres 10-20 perces szünetekkel, amikor szellőztetünk, bekapunk pár falat ételt, megmozgatjuk tagjainkat, félretesszük okostelefonjainkat! Fordítsunk időt a mindennapi pihenésre, elegendő alvásra, kikapcsolódásra, mint pl. olvasás, filmezés, közös játék, zenehallgatás, tánc, torna, relaxálás, vagy bármely más kreatív alkotó tevékenység!

Ebben a helyzetben, amikor a diákoknak otthonról kell becsatlakozni a mindennapi oktatásba, a szülőknek esetleg home office rendszerben kell folytatni a munkavégzést, fontos, hogy kialakítsunk magunk számára egy nyugodt, biztonságos kis teret otthonunkban, ahova lehetőségünk van visszavonulni. Tiszteljük egymás „saját idejét”, próbáljuk megteremteni a félrevonulás lehetőségét mindenki számára!

Amennyire csak lehet, keressük a helyzet derűs oldalát, próbáljunk örömt találni a mindennapi élet apró dolgaiban, és merjük megélni a szituációk időnkénti humorát is! Bármennyire fenyegető is a jelenlegi pandémiás helyzet, van egy olyan hatása is, ami kifejezetten kedvez a belső növekedésnek. Fejlődhet az altruizmus (önzetlen segítségnyújtás), kimunkálódhatnak az együttműködés, az empatikus egymásra figyelés pozitív szabályai, felgyorsulhatnak bizonyos tudományos kutatások, fejlődik az online munka és online tanulás/tanítás eszköztára. Ráadásul ez utóbbiaknak nemcsak az alkalmazásában, hanem az átadásában is kitüntetett szerepet kaphat a legfiatalabb generáció. Ha sikerül átkereteznünk kicsit a gondolkodásunkat, ráébredünk, hogy a jelenlegi helyzet nemcsak nehézségeket teremt, hanem esélyt ad arra, hogy az emberiség újfajta viszonyulást alakítson ki az élethez és az embertársaihoz. Sokat fogunk tanulni ebből az időszakból. Azt, hogy mi és a társadalom hogyan jön ki ebből a helyzetből, a saját belső állapotunk határozza meg, tehát az, hogy legbelül higgadtak és nyugodtak tudunk-e maradni, mennyire tudjuk reálisan kezelni a helyzetet.

Tudatosítsuk magunkban és másokban is, hogy a karantén elfogadásával és szabályainak betartásával jót teszünk önmagunknak, de egyúttal másoknak is! Csökkentjük vele a fertőzés veszélyét, vigyázunk egymásra. Hálát érezhetünk azok iránt, akik az önkéntes, vagy előírt karantén betartásával felelősséget vállalnak a közösségünkért.

Kétségek esetén pszichológiai segítséget kaphat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

  • Gyerekek lelkisegély-vonala, Kék vonal: 116-111
  • Ifjúsági lelki elsősegély (hétköznap, 17-21h között): 137-00
  • Éjjel-nappal hívható segélyszám: 116-123
  • A koronavírus járvány kapcsán elindult egy önkéntes pszichológusokat tömörítő kezdeményezés is, erről a www.pszi.hu weboldalon tájékozódhat.

A távoktatás ideje alatt is van lehetőség iskolapszichológusi konzultációra online formában. A diákok a részükre korábban elküldött online táblázatban tudnak időpontot foglalni anonim módon. A szülők telefonon, illetve Email-en érhetnek el.

Vigyázzunk egymásra, jó fizikai- és lelki egészséget kívánok!

Molnár Szilvia
Tel.: +36 70 784 6086
Email: [email protected]