Hírek az alsónadrágok világából

November 15-én véget ért az országos szintű talajélet- és talajegészség-felmérés: kiásásra kerültek az ELKH ATK Talajtani Intézet felhívására 60 napra elásott alsónadrágok. A kutatás szabályai szerint az alsókat le kellett fényképeznünk, majd a képekkel együtt vissza kellett küldenünk az intézetnek.

A képen fű, kültéri, személy, személyek látható

Automatikusan generált leírás

A képen ruházat, alsóruházat látható

Automatikusan generált leírás

A képen személy, fű, gyermek, csoport látható

Automatikusan generált leírás

A képen alsóruházat, alsónadrág látható

Automatikusan generált leírás

9.B – Akácfa utcai kiserdő (homokos talaj)

6.A – Rakétás játszótér (löszös feketeföld)

Ahogy a fotókon is látható, az igencsak eltérő talajtípusoknak köszönhetően a 9.B és 6.A osztály pamut alsóneműi nagyfokú különbséget mutattak a lebomlás mértékét illetően. A kutatóintézetben javában zajlik az elemzés, melynek során számítógépes képfelismerő technikával összehasonlítást végeznek egy referenciaalsóval, így állapítják meg a bomlás százalékos mértékét. Becslés alapján mi is megpróbálkoztunk ezzel: míg az Akácfa utcai kiserdő homokos talajában kb. 1%-os volt a lebomlás, addig a Rakétás játszótér löszös feketeföldjében kb. 20%-ban bomlott le az alsónadrág a 60 nap alatt.

Hogy a projekt túlmutasson az egyszerű szórakozáson, a 9.B TT-s diákjai a két helyszín talajmintáit kísérletekkel, mikroszkópos vizsgálatokkal is összevetették, majd házi dolgozatban foglalták össze talajjal kapcsolatos tudásukat. A 6.A diákjai ismeretterjesztő filmek segítségével összegezték az „Alsóban az élet” közösségi tudományos projekt tanulságait.

Az elvégzett projekt célja, hogy a pamutalsó bomlásának mértékéből képet kapjunk a szerves anyagokkal táplálkozó, nagyrészt mikroszkopikus talajlakó élőlények (pl. fonálférgek, ugróvillások, atkák, amőbák) mennyiségéről, biológiai aktivitásáról, ezen keresztül pedig ráirányítsuk a figyelmet a talajélet és talajegészség elválaszthatatlan kapcsolatára. Magyarország egyik legfontosabb, nemzetgazdaságot is meghatározó természeti kincse, ökoszisztéma-szolgáltatója a talaj, lényeges tehát, hogy tisztában legyünk minőségével, állapotával, terhelhetőségével, ennek pedig kiváló indikátora a talajlakók lebontó munkájának sebessége.

A talaj és a projekt iránt érdeklődőknek ajánljuk még az e linken található kisfilmeket, illetve szervezés alatt álló tavaszi fotókiállításunkat. A 9.B két talajesszéje itt olvasható, hazánk talajtérképét pedig itt tudjátok megtekinteni.

 

Galéria