Nemzetközi UNISTEM-nap

2023. március 10-én, pénteken ismét megrendezésre került a nemzetközi UNISTEM-nap a Közép-Európai Egyetem budapesti kampuszán. Az eseményen a 10. B osztály TT-s diákjai és a 11. évfolyam biológia fakultációs tagjai vettek részt és hallgattak meg három izgalmas előadást az őssejtek kutatásáról, valamint azok orvosi alkalmazásáról.

Köszöntve a résztvevő középiskolás diákokat, a rendezvényt Sándor Judit és Varju Márton bioetikusok (Közép-Európai Egyetem, Bioetikai és Jogi Központ) nyitották meg.

Az első bemutatót Dinnyés András, a Szegedi Tudományegyetem Sejtbiológia- és Molekuláris Medicina Tanszékének vezetője tartotta, melyben bevezette tanulóinkat az őssejtek világába, és beszélt széles felhasználási körükről. (Ilyen például az őssejtek genetikai újraprogramozása vagy az embrionális őssejtek klinikai alkalmazása, továbbá az emberi szervek helyettesítése sertés-szervekkel.) Végül beszélt az őssejtterápiákról, azok hátulütőiről és az emiatt bekövetkező tragikus esetekről is.

A második előadó Gócza Elen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára volt, aki az ősivarsejteket és azok különböző területeken való széleskörű felhasználását mutatta be. Prezentációjában számos figyelemfelkeltő képet láthattunk kutatásairól, például a madarak modellrendszerként történő alkalmazásáról vagy a transzgénikus állatok létrehozásáról.

Végül Füredi András, a Természettudományi Kutatóközpont munkatársa tartott nekünk bemutatót a rák kialakulásáról, kezeléséről és az őstumorsejtekről. Ezen belül kifejtette a rák és a tumoros elváltozások jelenségét az emberi szervezetben. Elmagyarázta a tumorok és az őssejtek kapcsolatát, illetve az ezzel kapcsolatos kutatások világába is bevezette a hallgatóságot.

A napot egy kerekasztal-beszélgetéssel zártuk, melynek során kérdéseket intézhettünk az előadókhoz a hallottakkal kapcsolatban, de akár az őssejtkutatás etikai szempontjairól is. Később az állófogadás keretein belül is lehetett beszélgetni az eseményen szerepelt szaktekintélyekkel – többek között az előttünk álló pályaválasztás (faktválasztás) izgalmas kérdéseiről is.

Ezúton is köszönjük, hogy Varju Márton meghívására idén is részt vehettünk az eseményen!

 

Szöveg: Deák Enikő, Leitner Gréta, Vámos Vince, Wirth Gergő (10.B)

Képszerkesztő: Rózsa Márton (10.B)