Zöld Gömb és PénzÜgyesek Kupa a Jedlikben

December 9-10-én iskolánk két izgalmas versengés helyszíne is volt: a TV2 megújult épületünket választva szervezte meg a Zöld Gömb és a PénzÜgyesek Kupát. Öregbítve iskolánk hírnevét mindkét versenyben jedlikes csapat is megmérette magát.

 

A fenntarthatósági témájú Zöld Gömb Kupa igazán széleskörű és naprakész tudást igényelt az ország számos pontjáról érkező csapatoktól. Kvízkérdésekkel, activity-vel, duplázásokkal-triplázásokkal játékos formába csomagolva ugyan, de a legfrissebb adatokra kérdeztek rá, lett légyen szó akár az éves hulladéktermelésünkről, akár a tömegközlekedést ingyenessé tevő hazai városról vagy épp a 2023-as év erdei kerékpárútjáról. Az izgalmakban bővelkedő, taktikai érzéket is igénylő, ugyanakkor a szerencsefaktort sem nélkülöző nemes versengésben a 11.B természettudományos tagozatára járó diákjaink – Bucsincsák Péter, Tar Málna Bíborka, Vámos Vince és Vass Balázs Krisztián – az előkelő 2. helyet szerezték meg. Elismerés és dicséret illeti őket egész napos küzdelmükért, töretlen versenyszellemükért, a vendéglátókra nehezedő kötelezettségek maradéktalan teljesítéséért! Elért eredményükhöz ezúton is gratulálunk és jó pihenést kívánunk a nyereményként kapott harkányi wellnesshotelbéli napjaikra!

 

A PénzÜgyesek gazdasági és pénzügyi vetélkedő hasonló szellemben és játékszabályokkal zajlott. Budapest mellett az ország legkülönbözőbb városaiból érkeztek a csapatok, melyek között többségben voltak a gazdasági technikumok, de néhány gimnázium is vállalkozott a megmérettetésre. A vetélkedő kérdései kifejezetten naprakész tájékozottságot kívántak meg (például a bruttó átlagbérrel, a ledolgozott munkaórák éves mennyiségével, vagy épp a mobilfizetéssel kapcsolatban), de szóba kerültek az olyan általánosabb ismereteket elváró témák is, mint pl. a Rubik-kocka feltalálásának éve, a részvénytársaságok működésének sajátosságai vagy a kamatszámítás törvényszerűségei.

A triplázási, duplázási lehetőségek meglepő fordulatokat, de fájdalmas veszteségeket is okoztak. A 9.B osztályból szerveződő lelkes csapatunk (Ferencz-Antal Koppány, Németh Emília Jáhel, Stefán Vendel és Tölgyesi Tamás) az elődöntő folyamán szívósan küzdött, derekasan helytállt és bátran kockáztatott, ez azonban nem bizonyult elegendőnek a szakiskolás ellenfelekkel szemben a döntőbe jutáshoz. Mindazonáltal diákjaink így is sok ismerettel, hasznos tudással lettek gazdagabbak, és remélhetőleg ez a szurkolókra is érvényes, akiknek a részvételét külön is köszönjük!

 

A Zöld Gömb verseny epizódjait januártól, a PénzÜgyesek felvételeit februártól láthatják az érdeklődők a TV2 csatornáján.