Dél-Budapest Közneveléséért Díj

Dr. Sebestyén Zoltánné tanárnő 1971-ben szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

1971 óta a Jedlik Ányos Gimnázium tanára. Alapos, nagy szaktudással rendelkező kolléga. Kezdetben főleg fizikát, a nyolcévfolyamos képzés bevezetése óta nagyobb óraszámban matematikát tanít. Szakmai és pedagógiai munkáját az igényesség jellemzi. Erőssége a tehetséggondozás, évről-évre több tanítványa ér el kiváló eredményeket országos versenyeken.

Kiváló osztályfőnök, nagyszerű nevelő. Célkitűzéseit a nevelés terén mindig sikerült megvalósítania. Nem könnyű feladatot vállalt, amikor valamennyi teljes osztályát néptánccsoporttá képeztette.

A nagy iskolai ünnepélyek szerves része volt minden alkalommal osztályának műsora. Hasonló vállalkozás volt a Kis Operabarátok Körének megszervezése, amellyel „Házhoz visszük az operát” címmel az egész országot bejárták. Kevés iskolában olyan népszerű az opera, mint a Jedlikben. Osztályai közösséggé kovácsolódásában a kirándulások kiemelkedően fontos szerepet kaptak. Tanítványaival minden évben több túrát tett, kisgimnazista korukban egy-egy hétre erdei iskolába vitte őket.

Már évtizedes hagyományra tekint vissza a nagy nyári erdélyi kirándulás, amelyen egykori és jelenlegi tanítványai is örömmel vesznek részt évről-évre.

A fizika tanítása mellett Vermes Miklós, egykori mentora szellemi és tárgyi örökségét is gondozza, ugyanakkor a mai kor kihívásai sem riasztják, a kényszerűségből vállalt digitális oktatásból igen magas színvonalon veszi ki részét.

2016 óta nyugdíjas óraadóként dolgozik, de az intézmény iránti elkötelezettsége változatlan, az iskolai élet minden területén számíthatunk rá.

Nagyon büszke arra, hogy két tanítványa is fizikatanárként tért vissza a Jedlik Ányos Gimnáziumba.

53 évet töltött a pedagógus pályán, mindvégig a Jedlik Ányos Gimnáziumban tanított. Életútja valamennyi pedagógus elé példaként állítható.