Informatika

A kezdetek

  • 1992: Bekapcsolódtunk az IIF programba és a Hungarnet Egyesület tagjává váltunk. Kezdetben egy 2400 bit/sec sebességû modemen át ismerkedtünk az elektronikus levelezéssel és más hasonló szolgáltatásokkal.
  • 1993: Fővonalat kapnunk, amelyen nyilvános BBS-t is üzemeltettünk.
  • 1994/95: A Soros Alapítvány pályázatán egy új 486-os gépekből álló hálózatot nyertünk, melyre az akkor még nem túl elterjedt Windows NT Server alapú helyi hálózatot telepítették.
  • 1995/96: Az NIIF Program ill. a Soros Alapítvány segítségével bérelt vonalon lehetővé vált a teljes körű Internet hozzáférés. Kezdetben főleg a WWW használata dominált, a tanév második felében azonban felállítottuk saját webszerverünket.
  • 1996 nyár: Végiggondolva a rendelkezésünkre álló szűkös anyagi erőforrásokat, a géppark bővítése helyett a helyi hálózat bővítése mellett döntöttünk. A nyáron egy tanár kolléga és a karbantartó vezetésével a diákok társadalmi munkában gyakorlatilag az egész iskolát lefedő helyi hálózatot drótoztak be. Lehetővé vált, hogy ha új gép érkezik, az iskola szinte bármely pontján rá lehessen kötni a hálózatra.
  • 1996/97: Szponzorok és pályázatok során sikerült mintegy 20 újabb 486-os géppel bővíteni a hálózatot. Megbízhatóan beindult saját levelezőrendszerünk, amely 250 postafiókot szolgált ki.
    (Bővebben az 1997-es állapotról)

Napjainkban

​Iskolánk nagy hangsúlyt fektet az informatikai eszközökre a tanórán és azon kívül is. A gimnázium a Microsoft referenciaiskolája. Tanáraink immár több mint 15 éve rendszeres szervezői és előadói a Microsoft Nyári Tanártovábbképzéseknek, ami egy akkreditált továbbképzés informatikatanároknak.
A korszerű tudás biztosítása érdekében az oktatás a legújabb szoftvereken történik, a 2016/17-es tanévtől kezdődően ​Windows 10 illetve Office 2016 alapokon.

Felhasználói profilok

Beiratkozáskor minden diákunk személyre szóló felhasználói profilt kap. Minden profilhoz tartozik 500 MB helyi tárterület a legfontosabb dokumentumoknak, valamint az Office 365 szolgáltatás keretében egy 100 GB tárterületű iskolai e-mail cím, illetve 5 TB internetes tárhely, amelyek természtesen otthonról is elérhetőek. Az e-mail címüket és az internetes tárhelyüket ballagás után is megtarthatják a diákok.

A későbbiekben ezzel a felhasználói profillal van lehetőség bejelentkezni a tantermi és a folyosói számítógépekbe, valamint az iskolai Wi-Fi hálózatba.

Ingyenes Windows 10

A jedlikesek egy otthoni számítógépükre ingyenesen feltelepíthetik a Windows 10-et.

Ingyenes Office

Iskolánk minden tanára és tanulója akár 5 db számítógépre és 5 db mobileszközre ingyenesen telepítheti a legfrissebb Office alkalmazásokat, köztük a Wordöt, az Excelt, és a PowerPointot.

Informatika az oktatásban 

Az informatikai oktatás három szaktanteremben zajlik, összesen 53 db korszerű számítógépen. Ezt kiegészíti még egy 15 géppel felszerelt nyelvi terem, valamint az aulákban és a könyvtárban elhelyezett 12 db szabadon használható számítógép, amelyeken az internet és minden tanuláshoz nélkülözhetetlen szoftver rendelkezésre áll.

Az informatikatermeket gyakran más tantárgyak oktatása során is használjuk.

Wi-Fi

Aki inkább saját laptopját vagy mobiltelefonját használná, annak rendelkezésére áll az iskola épületét és az udvar jelentős részét is lefedő vezeték nélküli hálózat, amin bejelentkezés után minden felhasználónak szélessávú internetkapcsolat áll rendelkezésére.

Diákrendszergazda program

Az iskola összesen több, mint 120 számítógépének és egyéb informatikai eszközeinek karbantartásába rendszeresen bevonjuk az informatika iránt leginkább érdeklődő diákokat, akiknek így lehetőségük van megismerkedni a számítógépek, hálózati eszközök "belsejével" is. Számos korábbi diákrendszergazda alapozta meg így a jelenlegi informatikai karrierjét.​