Márton nap

Az előadás előtti délután még azt hittem, hogy fogdmeg leszek. Elő is készítettem a kis pálcámat, amellyel Matyit ütöttem volna.

Elmentem edzésre, mint minden délután…Mire hazaértem, apukám már otthon volt, és azzal a hírrel fogadott, hogy az iskolából telefonáltak, Döbrögi eltörte a kulcscsontját, így nekem kellene eljátszanom ezt a szerepet. Kicsit megijedtem, mert azért egy főszerepet egy este alatt megtanulni…ráadásul egy kiadós edzés után…

Végül megtanultam, és azt hiszem egész jól sikerült.​

(Döbrögi)​

 

Nem indult könnyen az előa​dásra való felkészülés. Az első próbán még senki sem tudta a szövegét, és mindenki mindent elrontott. De lassan kezdtünk belejönni.

Hárman voltunk libák, s az egyik liba, Tábi, mindannyiunknak csinált csőrt. Szereztünk fehér ruhadarabokat, harisnyát, pulóvert, nadrágot, mert ugye a libák fehérek. A baj csak az volt, hogy lévén november, kicsit már hideg volt az idő. Így a fehér ruhák alá újabb és újabb rétegek kerültek. Sebaj, gondoltuk, legfeljebb hízott libáknak fogunk kinézni.

(egy liba)​

 ​
 

Én jól éreztem magam a próbákon. Sokat nevettünk, és nevetni jó. A „siheder 2” szerepét kaptam. A szöveggel nem kellett sokat foglalkoznom, mert nem sok szövegem volt, és az a nem sok szöveg r​ögtön a  „fejembe is ugrott”.  Sihederesen meg tudok beszélni, így ez sem okozott gondot. Bezzeg a kellék! Elő kellett állítanom egy lovat! Egy nagy botra szereltünk fel egy lófejet, egy egész délutánomba tellett, míg megcsináltam, de sikerült! És mindenkinek nagyon tetszett. Amikor megérkeztem a végén a lovammal a vásárba, még nyerítenem is kellett. Az előadás után csináltunk egy csoportképet, természetesen lovastul.

(Siheder 2)​

 

Amikor megtudtam, hogy én leszek Lúdas Matyi, ​eléggé megijedtem. El sem tudtam képzelni, hogy fogom azt a sok szöveget megtanulni, különösen, mivel  az őszi szünetben elutaztunk. De aztán mégis csak sikerült. Az első próbákon óriási volt a zűrzavar, ahogy ez lenni szokott. Viszont vidáman teltek a próbák, mert ez egy mókás feldolgozás volt. Szinte minden szereplőn lehetett nevetni, különösen Döbrögin, mikor a megcsapatás közben jajongott, vagy mikor azt mondta, ő már azt sem bánja, ha marhakuruzsló vagy lóorvos jön hozzá, csak segítsenek neki, hogy kiheverje az első verés okozta sebeket.

Nekem négy ruhám is volt. A Matyi-ruha, az olasz ács j​elmeze, az doktori felszerelés, és a végén egy úriasabb Matyi kinézet. Ehhez mindent be kellett szereznem, ami szintén nem volt egyszerű. A régi orvosi felszerelés esetében egy konyhai műanyagtölcsér szolgált fonendoszkóp gyanánt. A nyílt színen kellett mindig átöltözködnöm.

Az utolsó próbán kicsit feszült volt a hangulat, mert mindenki iz​gult. Én meg azért aggódtam, hogy lesz-e a libáknak megfelelő libaöltözetük, mert mindig csak ígérgették, hogy behozzák, de egészen az utolsó percig nem is láttuk. De fölösleges volt aggódnom, mert a libalányok nagyon jó jelmezt készítettek maguknak.

Szerintem az előadás is jól sikerült. Mi mindenesetre élveztük.

(Lúdas Matyi)

Galéria