Jedlik Napok

Egyszer volt…

Minden Jedlik-hét kezdetén, amikor belépünk az iskolába, érezzük, hogy valami van a levegőben, valami varázslatos… Majd körbenézünk és rögtön észrevesszük a változásokat.

Immár ötödik alkalommal került megrendezésre az iskolánk névadójáról elnevezett egész hetes projekt, ahol különféle tematikus programok várták a diákokat és tanárokat egyaránt, akik ezáltal kiléphettek hétköznapi rutinjukból.

Idén is számtalan érdekesség várt ránk. Ellátogatott hozzánk Szabó Magda legendás Abigélje, akivel megoszthattuk titkos kívánságainkat; mindenki nagy meglepetésére csütörtök reggelre már teljesítette is őket. Mondanunk sem kell, hogy jövőre is szeretettel várjuk. Megelevenedett a telefonfülke Örkény István egyperces novellájából és elfoglalta a porta melletti helyét, ahol bár telefonálni nem tudtunk, de elgondolkodtató monológok csendültek fel, ha tárcsázni próbáltunk. A 11.B osztály Venczel Katalin tanárnő segítségével létrehozta Kukorica Jancsi és hű szerelme portréját, de arcukat helyettesíthettük és ezáltal az ő bőrükbe bújhattunk. Szellemes felirat került a képhez, mely így szólt:

„-Hogy is hívnak Iluska,
Bukom erre a típusra.”

Délutánonként se unatkoztunk. Elsőként hétfőn az 5.A  A fény csodái címmel prezentációt tartott, amiben szerepelt rajzos dalolás, kísérletek elvégzése régi találmányokon és flashmob-szerűen élő szivárványt is alkottak. A keddi nap a színházról szólt. Kelemen László és első magyar színtársulatnak szárnypróbálgatásait installáltuk. Felfordult az egész első emeleti aula; a 10.A osztály és Horváth Zsuzsanna tanárnő – aki a nap ötletgazdája és koordinátora – kiállítást készítettek a társulat történetéről és egy miniatűr színház is berendezkedett az egyik szegletbe, melynek színpadán a jelentkezők improvizációs drámajátékokban mérhették össze színházi tehetségüket. A humoros és furfangos szituációkat kiváltképp talpraesetten oldották meg, melyekre bárki szavazhatott. A nap fénypontjaként az órák után egy XVIII. századbeli színdarabot láthatott a nagyérdemű a Kelemen kompánia játékában, Pikkó hertzeg és Jutka Perzsi címmel. A szomorú vígoperát, mely majdnem tragédiába fulladt, a 9.A társulatának és rendezőjüknek – szintén Horváth Zsuzsanna tanárnőnek – köszönhettük.

Eme mozgalmas nap után egy újabb hasonló következett. A 6.A egészségesebb életmódra buzdította diáktársait. Számos bio alapanyagból készült, friss finomságokat kóstoltunk, például zabpehelyből készült kekszet, házi készítésű gumicukrot, különféle növények csíráit, természetesen gyümölcsöket és zöldségeket is. Gondoskodtak arról is, hogy ne maradjunk szomjasak. Az egészség nagykövetei teát főztek, többfajta mézzel édesíthettük azokat. Kora délután egy átlagostól eltérő matematika előadáson bővíthettük tudásunkat. Már hagyomány, hogy minden Jedlik héten, szerda délután hangversenyt rendezünk, ahol a diákok megmutathatják zenei tehetségüket. Sokféle hangszeren más és más darabok szólaltak meg. Az előadást mindenki élvezte, pláne azok, akik a végéig tudtak maradni.

Csütörtökön ismét hangsúlyt fektettünk az egészségre, de már a védőnők bonyolították le a testtömeg-index mérését és ismét más csírákkal is megismerkedhettünk. Valamint a holocaust áldozataira emlékeztünk egy látványos origami-installációval, amit a lépcsőfordulóban tekinthettünk meg. Az órák közti szünetekben korlátozott példányszámban megjelent az OlaJÁG, a diákok irodalmi kiadványa. Délután a sporté volt a főszerep. Az alsóbb évfolyamosok sorversenyen tesztelték ügyességüket, a nagyobbaknak pedig röplabda és foci bajnokságot rendeztek. Előttük még az informatika is szerepet kapott. A második DDC HoltodigLAN stratégiai játékon virtuálisan csatázhattak a résztvevők.

A diákok nagy örömére a pénteki órák elmaradtak a legeseménydúsabb nap, a Jedlik nap jóvoltából. Lejátszódtak a szokásos események: a koszorúzás, a szekciók és az ünnepség. Tiszteletünket fejeztük ki Jedlik Ányos örökségének. Az osztályok képviselői virággal és főhajtással tisztelegtek névadónk szobránál. 14-féle szekcióból kedvünkre válogathattunk, így mindenki megtalálta a saját érdeklődési köréhez kapcsolódó témát. Volt kísérletezés, táncház, kézműveskedés és a tantárgyakhoz kapcsolódó érdekességek. Ezek után megkezdődött a díjkiosztó műsor. Az elismerések kiosztása közben színes és egyedi produkciókat láthattak a nézők, a könnyűzene, komolyzene, próza és vers műfajában. Megjutalmazták a hét során szervezett vetélkedők nyerteseit, illetve az év folyamán lezajlott iskolai versenyek eredményeit is kihgirdették. (Mint például a Fény éve fotópályázat és az angol nyelvi műfordító) Valamint a már megszokott díjakat is átadták, úgymint a Jedlik Alapítvány díját, a Jedlik Érmet, a Talentum Tallért, a Czuczor, a Jó tanuló, jó sportoló, Közművelődésért és az Arany Egér díjat, a Vermes Plakettet és a tavaly alapított Csodabogár díjat. Gratulálunk mindannyiuknak!

Egy különösen eseménydús és élményekben gazdag hétnek voltunk részesei, köszönjük szépen a főszervezőknek, Venczel Katalin és Horváth Zsuzsanna tanárnőknek, és Holczer József tanár úrnak fáradhatatlan munkájukat! Bizonyára az egész iskolának emlékezetes marad ez a hét, bár e cikk sajnos nem tudja visszahozni azokat a fantasztikus pillanatokat és érzéseket, miket együtt éltünk át. Bízunk benne, hogy jövőre is egy hasonlóan sikeres és felejthetetlen időszak részesei leszünk és reméljük, hogy akik a következő tanévben nem lehetnek velünk, ők is visszalátogatnak a régi szép emlékek miatt.

Ambrus Gyöngy és Gerencsér Zsófia 9.A osztályos tanulók