The Ice/Bear Project

Mit gondolnak az utcán sétáló civilek a szemétről?

Amikor arról kérdeztük az embereket, hogy szerintük két hónap alatt egy ember hány kg szemetet termel, volt aki „alálőtt”, volt aki „fölé”.A mennyiség 10 kilogrammtól 100 kilogrammig szóródott. A jó válasz: 50-60 kg. Amikor pedig arról kérdeztük az utca emberét, mi lehetne megoldás erre a szemét-ügyre, ezt válaszolták:

Péter (16 éves): Az embereket jobban rá kellene szorítani a szelektív gyűjtésre. A médiának nagy felelőssége lehetne ebben, reklámokkal kellene meggyőzni az embereket.

Máté (19 éves): Csakis a szelektív gyűjtésben látom a megoldást. A szerves szemetet komposztálni kellene. És sok-sok ismeretterjesztő anyagra volna szükség. Az illegális szemétlerakást pedig szigorúan büntetni kell.

Mózes (22 éves): Ha a szemétre gondolok, legelőször az erdőket elcsúfító illegális szemétlerakatok jutnak eszembe. Ez ellen pénzbírsággal és ismeretterjesztéssel kellene védekezni. A szemetet egyértelműen szelektíven kellene gyűjteni, nem csak a papírt, műanyagot, üveget és zöldhulladékot  leválasztani a kommunális hulladékról, hanem a maradékot is csoportosítani az újrahasznosítás lehetőségei vagy a megsemmisítés metódusai szerint. Már kisgyermekeknek meg kellene mutatni az újrahasznosítás lehetőségeit. Például kézműves foglalkozásokat építeni az újrahasznosítható anyagokra.

Imre (37 éves): A papírt és műanyagot mindenképpen szelektíven kell gyűjteni. Igaz, az embereket nem lehet erre rákényszeríteni. Amúgy az emberek lusták, csak azt csinálják meg, ami nem kerül nagy erőfeszítésükbe.

Gabriella (48 éves): A gyerekeket kell megnyerni e témának. Óvónő vagyok, s meggyőződésem és tapasztalatom, hogy már az óvodásokat rá lehet szoktatni a szelektív gyűjtésre, a környezettudatos viselkedésre, és főképp arra, hogy ne legyenek lusták mindezzel foglalkozni. A szerves szemetet komposztálni kellene. Reklámkampányokra is szükség volna, meg kellene mutatni az embereknek a szemét mennyiségét, képekkel láthatóvá tenni. Az emberek addig nem gondolnak bele ebbe a problémába, amíg nem látják.

Íme néhány vélemény. Ugyan ezek a vélemények nem haladják meg a közhelyeket, de egyértelműen megmutatják, hogy az emberek nagy vonalakban igenis tisztában vannak azzal, hogy a szemét mekkora probléma, s azzal is, mit kellene tenni: 1. kevesebb szemetet termelni 2. szelektíven gyűjteni 3. amit csak lehet, újrahasznosítani.