Német tagozat

Kedves leendő Jedlikes, kedves Felvételiző!

Ha esetleg elbizonytalanodtál abban, hogy a Jedlik Ányos Gimnázium német tagozatát válaszd-e továbbtanulásod célpontjaként, akkor szeretnélek megerősíteni abban, hogy igen, most is jó helyen jársz és az iskolánkban is jó helyed lesz!

A felvételi vizsgáról

Ha német tagozatra szeretnél jelentkezni, akkor elsőként fontos hangsúlyoznom, hogy nyelvi tagozatot nem indítunk kezdő szintről. Csak akkor van tehát esélyed bejutni a meghirdetett 15 hely valamelyikére, ha már általános iskolában tanultad a németet és ennek köszönhetően legalább alapfokon jól tudsz kommunikálni ezen a nyelven. Örülünk annak, hogy ez a tagozatunk is nagyon népszerű, de Neked sajnos jelentős túljelentkezéssel kell számolnod a felvételi eljárás során.

Mint Te is bizonyára tudod, a felvételi összpontszámod kiszámításakor az általános iskolából hozott pontjaid a központi matematika és magyar írásbeli vizsgákon és a német szóbeli felvételin szerzett pontjaiddal egészülnek ki. Fontos tehát az is, hogy minél jobb írásbeli felvételit írj matematikából és magyarból. A nyelvi tagozatokon – így a német tagozaton is – a matematika eredményedet 25%-kal, a magyar felvételidet viszont 30 %-kal számítjuk be az összpontszámba.

Német nyelvből nincs írásbeli, csak szóbeli felvételi vizsga van, ahol minden vizsgázónak két feladatot kell megoldania. Az egyik, hogy egy általa húzott képről rövid felkészülési idő után lehetőleg összefüggően, egész mondatokban, önállóan beszél, a másik feladatban beszélgetést kell folytatnia a vizsgáztató tanárral, aki az előre megadott témák közül 2-3 témakört érint néhány kérdés erejéig. A szóbelin szerzett pontszám az összpontszám 25%-át teszi ki.

A szóbeli vizsgák időpontjáról és beosztásáról honlapunkon keresztül tájékozódhatsz. Ugyancsak itt találod a szóbeli vizsga témaköreit és az értékelés módját. Kérjük, hogy a szóbeli vizsgára hozd magaddal a személyi vagy diákigazolványodat és az ellenőrződet, ha van. Köszönjük!

Némettanulás a tagozatos osztályban

A nyelvi tagozatok óraszáma 9-10. osztályban heti 6-6, 11-12. osztályban 5-5 óra. Ezek a magas óraszámok elegendőek ahhoz, hogy sikeresen rendszerezzétek és fejlesszétek tudásotokat és ahhoz, hogy felkészüljetek a közép- és emelt szintű érettségikre, a közép- és felsőfokú nyelvvizsgákra. Nagyon sokan megszerzik és kiváló eredménnyel teszik le a felsorolt vizsgákat, miközben indulnak az OKTV-n és más német nyelvi tanulmányi versenyeken. A vizsgák letételéhez minden segítséget megkaptok jólképzett, tapasztalt szaktanárainktól, akik évről évre különböző próbavizsgák szervezésével, szükség esetén egyéni foglalkozásokkal, feladatsorok elkészítésével, javításával irányítják a felkészülést.  

A gimnáziumban minden tanuló számára két idegen nyelv tanulása kötelező, igaz ez a német tagozatra is. A tagozat indításától kezdve 2. idegen nyelvként angolt tanulnak kezdő szintről a diákok. Tapasztalatunk szerint ez a többség óhaja, így már eleve ezzel a nyelvvel indítjuk a tagozatos osztályt.

Programok

A versenyeken és próba-nyelvvizsgákon kívül más idegennyelvi programok is színesítik iskolánk palettáját.

Évente egyszer, a farsangi időben kerül megrendezésre a Nyelvi munkaközösség szórakoztató idegen nyelvi délutánja „Népek karneválja” címmel. Ezen a napon – amelyet évről-évre szorgalmas felkészülés előz meg – valamennyi tanított idegen nyelven emlékezetes, zenés-táncos produkciókkal lépnek fel diákjaink. A nyelvek és műsorszámok igazi kavalkádja alakul ki ezen a napon!

Másik, feltétlenül megemlítendő idegen nyelvi programunk a hattingeni diákcsere. Hattingen bájos kisváros a Ruhr-vidéken, Essen és Bochum közelében, amelyet az elmúlt 35 évben már több száz jedlikes diák ismerhetett meg, azok, akik vállalták a némettanulásnak ezt az egyedülálló, remek és felejthetetlen formáját! 1985 óta, 35 éve utazik a jedlikes csapat tavasszal Németországba és ősszel várjuk vissza a német csoportot ugyancsak izgalmas programokkal Budapesten. Mindkét országban családoknál laknak a tanulók, közös kirándulásokon vesznek részt, bekapcsolódnak egymás hétköznapi életébe, iskolába járnak, délután edzésekre, sportra, zeneórára – és eközben mindvégig németül beszélnek! Sokak számára a diákcsere hosszú, sokéves barátságok kialakulását jelenti. Bízom abban, hogy jedlikes diákként Ti is megtapasztalhatjátok majd azt a rengeteg élményt, amit a diákcsere képes nyújtani a résztvevőknek!

 

 

Német tagozat – de miért is?

Miért is javasoljuk, hogy tanuljatok németül, amikor körülöttünk úgy tűnik, angolul beszél az egész világ? Ez (majdnem) így van, ezt mi sem tagadjuk. Angolul tudni szükséges és fontos, legalább annyira, mint jogosítvánnyal rendelkezni vagy érteni a számítógéphez és az okostelefonhoz.

De aki az intenzív némettanulást választja, okos döntést hoz. Közel 100 millió ember beszéli a németet anyanyelvként itt a közelünkben, a németnyelvű országokban, Európa közepén. Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, számos közös kereskedelmi, kulturális kapcsolattal. Ezek a tények pedig már régen lehetőségeket teremtettek számotokra, akár az egyetemi éveitekre, akár a munka világára vagy a magánéletetekre gondolunk. Az egyetemek – bárhol és bármit tanultok is majd érettségi után – számtalan ösztöndíjat, pályázatot és képzési lehetőséget tartogatnak számotokra – csak jól kell tudni németül!  A németnyelvű országok temérdek munkalehetőséget kínálnak a jól képzett, fiatal diplomásoknak (is) – csak jól kell tudni németül! Persze nem kell feltétlenül külföldre menned dolgozni, Magyarországon is rengeteg munka vár a fiatalokra számos szakmában, a részben vagy egészben német tulajdonban lévő cégeknél – csak jól kell tudni németül!  És nem is beszéltem még a turizmus kínálatáról, a felejthetetlen utazásokról – csak jól kell tudni németül! Vagy képzeljétek el, milyen élményt jelent, milyen mértékben gazdagítja a tudásotokat és a személyiségeteket, ha eredetiben olvassátok Goethe, Thomas Mann, Heine, Schiller és a többi óriás műveit – csak jól kell tudni németül!

Őszintén remélem, hogy már nem kételkedsz abban, hogy itt a helyed a Jedlik Ányos Gimnázium német tagozatán! Várunk szeretettel!

Tengelicsné Pénzes Margit
munkaközösség-vezető