Nyolcévfolyamos tagozat

Kedves leendő Jedlikes!

Bizonyára hasonló érzésekkel vagy tele, mint amelyeket annak idején én magam is átéltem és rengeteg kérdés foglalkoztat. Már készülsz a felvételire, izgulsz, hogy felvesznek-e, esetleg kicsit aggódsz is, milyen lesz majd az új iskola, biztosan helyt tudsz-e majd állni.

Pörgessük vissza az idő kerekét négy teljes évvel, ekkor jelentkeztem én a Jedlikbe. Mikor aztán kiderült, hogy felvettek, hirtelen még több kérdésem és aggodalmam lett. Milyen lesz az új osztályom? Milyenek lesznek a tanárok? Sokat kell majd tanulni?

Aztán vége lett a negyedikes tanévemnek, jött az évzáró, a nyár, majd pedig az évnyitó – immár a Jedlik falai között. Már az első héten rengeteg kérdésemre választ kaptam és mire elérkezett a gólyaavató, kétségem sem volt: ez az én helyem.

Az osztályom hamar igazi közösséggé, szinte második családommá vált. Már az első hét utolsó két napján kirándulni mentünk, hogy jobban megismerjük egymást.

Az iskolát érkezésünk előtt újították fel, kicsit szűkösebben vagyunk itt, mint a Táncsics Mihály utcában, de az épület jól felszerelt, modern. A folyosón számítógépek, ivókutak, fotelek, székek és asztalok fogadnak, a termek pedig tiszták, és minden korszerű eszközt megtalálunk itt, ami a tanulást segíti. Van projektor és többféle tábla, a természettudományos és labortermek pedig minden szükséges anyaggal és eszközzel rendelkeznek, hogy a tanulást még érdekesebbé és szemléletesebbé tegyék. A tanulás mellett számtalan egyéb elfoglaltságra is van időnk: sokan sportolunk, zenélni vagy nyelvet tanulunk és még szabadidőnk is marad.

Novemberben Halloween partin, decemberben minden héten adventi gyertyagyújtáson, a szünet előtti utolsó péntek este osztálykarácsonyon veszünk részt, a legkisebbek pedig betlehemessel készülnek. Februárban farsangolunk, és a népek karneválját tartjuk: itt minden osztály a tanult nyelvén előadhat valamilyen zenés-táncos produkciót, vagy éppen színdarabot. Áprilisban van a Jedlik-hét, ahol a szórakozásé és az egészségé a főszerep: sportokat próbálhatunk ki, érdekes előadásokat hallgathatunk meghívott eladóktól, láthatunk kísérleti bemutatókat, az utolsó napon pedig egészséges ételeket, italokat készítünk és árusítunk. A tanév utolsó napja a DÖK-nap, amikor különféle érdekes programokon vehetünk részt, így főzőversenyen, lufi-dartsban, vízipisztoly-párbajban vagy éppen számítógépes játékokban mérkőzünk meg.

A tanórák szintén kellemesen és érdekesen telnek: kémia és fizikaórán rengeteg kísérletet végzünk, biológián és földrajzon pedig előadásokat is tartunk. Testnevelésóráink egy része is különleges módon zajlik: ötödikben úszni tanultunk és vízijártassági igazolást szereztünk, hatodikban tollasoztunk, hetedikben evezni jártunk, időnként az iskola konditermében edzettünk és gyakran pingpongoztunk is. Jelenleg, nyolcadikban kajakozni tanulunk.

Az elmúlt év második fele szokatlan keretek közt telt: online oktatásban tanultunk. Az órák nagy része órarend szerint, folyamatos videókapcsolattal, számtalan szemléltetőeszköz használatával történt, így az évet úgy fejeztük be, mintha mi sem történt volna.

Remélem, mostanra sikerült elképzelned, milyen lehet Jedlikesnek lenni, és neked is megtetszett ez az iskola. Végül pedig ne feledd: HÍV A JEDLIK, VÁR A JÁG!